Mainos

Osa viljasadosta jo menetetty kuivuuden takia

Sateetkaan eivät voi enää pelastaa kuivuudesta pahiten kärsineitä viljapeltoja. Pahimmat kuivuustuhoalueet ovat Varsinais-Suomessa, joista eräillä pelloilla jo noin 40 prosenttia viljoista on kuivunut. Kuivuudesta kärsivät myös Uudenmaan ja Hämeen viljapellot, vaikka alkukesästä sinne saatiin jopa liikaa sateita.

Varsinais-Suomen viljapelloilla ei päästä tänä vuonna keskimääräiseen normaalisatoon, sillä osa kaura- ja ohrapelloista on niin kuivuneita, ettei sadekaan voi niitä enää pelastaa.

Farma-maaseutukeskuksen viljelyagronomi Soile Hännisen mukaan jo kaikki viljalajit ovat kärsineet kuivuudesta.

-Oletettavasti ohra on kärsinyt eniten, koska se on kevätviljoista pisimmällä, Hänninen sanoo.

-Vehnä ei vielä tässä vaiheessa juurikaan vettä tarvitse ja kaura on kestävin, koska sillä on suuret juuret. Nyt alkaa silti kyllä kauraltakin jo olla vesi loppu, Hänninen jatkaa.

Suurimmat tuhot kuivuudesta koituvat alueilla, joissa maalaji on hieta- tai hiekkapohjainen.

-Normaaliin satoon tuskin enää päästään, mutta jos tällä viikolla tulisi 20 millin verran vettä, päästäisiin ehkä n. 3000 kilon hehtaarisatoon, Hänninen

Viljelijöiden odottama keskimääräinen sato on noin 5000 kiloa hehtaarilta, eli näillä näkymin satomäärät alittuvat 30 - 40 prosenttia ja enemmänkin, jos sateita ei tule. Vaikka sateita saataisiinkin, osa kasvustosta on jo pilalla.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.