Mainos

Osa USA:n kiistellystä tiedusteluraportista julki

Tiedusteluraportissa myönnetään, että ääri-islamistien menestys Irakissa innostaa yhä uusia taistelijoita muualla maailmassa.

Irakin sota on nostattanut syvää vihaa muslimimaailmassa ja ruokkinut terrorismia ympäri maailman, kerrotaan Yhdysvaltain salaisessa tiedusteluraportissa.

Joitain otteita raportista julkaistiin eilen sen jälkeen, kun osia siitä oli vuodettu lehdistölle. Eri tiedustelulaitosten yhteisessä tilannearviossa varoitetaan, että ääri-islamistien menestys Irakissa innostaa yhä uusia taistelijoita muualla maailmassa. Terroristiryhmät ovat raportin mukaan jo mukautuneet Yhdysvaltain hallituksen tiukempiin vastatoimiin.

- Jos tämä kehitys jatkuu, uhka Yhdysvaltain intressejä kohtaan sekä kotona että ulkomailla kasvaa, mikä johtaa hyökkäysten yleistymiseen koko maailmassa, raportissa todetaan.

New York Times -lehti kertoi raportin sisällöstä viikonloppuna. Vuodosta tuohtunut presidentti George W. Bush sanoi julkistavansa avainkohtia huhtikuussa valmistuneesta raportista, jotta yleisö voisi tehdä omat johtopäätöksensä maata kohtaavasta uhasta.

- Vuotajat yrittävät hämmentää amerikkalaisten käsitystä siitä, kuka heidän todellinen vihollisensa on, Bush syyttää. Hän uskoo, että Valkoiselle talolle kiusallinen vuoto oli ajoitettu tahallaan aikaan ennen marraskuun kongressivaaleja.

- Uskon, että jos emme olisi Irakissa, he (terroristit) löytäisivät jonkin muun tekosyyn, Bush sanoo. - He tappavat saavuttaakseen omat päämääränsä.

Yhdessä kysymyksessä raportti puolustaa Bushin hallitusta: päätös jatkaa Irakin-operaatiota vastarinnasta huolimatta on kirjoittajien arvion mielestä oikea. Terroristit pitäisivät Yhdysvaltain vetäytymistä merkkinä voitosta, ja se taas inspiroisi uusia taistelijoita, raportissa todetaan.

Noin 30-sivuisesta raportista julkaistiin eilen kolmen sivun verran tekstiä. Ennen otteiden julkistamista Bush oli sanonut, että väitteet, joiden mukaan Irakin sota olisi lietsonut terrorismia, ovat naiiveja ja vääriä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja