Mainos

"Osa Ukrainan sekalaisista joukoista ei ole kenenkään määräiltävissä"

Asiantuntijat suhtautuvat epäillen Ukrainan tulitaukoon.  

Ohjelmajohtaja Arkady Moshes Ulkopoliittisesta instituutista sanoo, että tulitauko on hyvin väliaikainen ratkaisu, koska minkään osapuolen asiat eivät nyt ole kuten ne haluaisivat.

Putin ja Poroshenko keskustelivat tulitauosta

Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon mukaan Ukrainan tulitauko on pääosin pitänyt hyvin. Presidenttien mukaan tarvitaan kuitenkin vielä lisää toimia, jotta tulitauon pysyvyys varmistuu. 

-Johtajat korostivat myös, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin on panostettava voimakkaasti tulitauon valvontaan ja kansainvälisen avun koordinointiin Ukrainalle, sanottiin Poroshenkon kanslian antamassa lausunnossa. 

Putin ja Poroshenko keskustelivat tänään puhelimessa. 

Viisi kuukautta Itä-Ukrainassa kestäneiden taisteluiden lopettamiseen tähtäävä tulitauko tuli voimaan eilisiltana.

 STT-Reuters

Ukraina ei halua, että tilanne jämähtää jäätyneeksi konfliktiksi. Venäjä taas ei ole vielä saanut tarpeeksi suurta otetta Ukrainan itäosissa, minkä takia sen poliittinen valta Ukrainasta on heikompi kuin Kreml toivoisi. Separatistit puolestaan pitänevät kiinni itsenäisyyshaaveistaan.  

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuro pitää tulitauon säilymistä mahdollisena mutta vaikeana. Sekä separatisteissa että Ukrainan hallinnon kannattajissa on sekalaisia joukkoja, jotka eivät ole kenenkään määräiltävissä ja voivat rikkoa tulitauon omin päin, mikä voi laukaista lisää taisteluita.  

Kangaspuro huomauttaa kuitenkin, että rauhan saaminen olisi kaikkien etu, sillä pakotteet tekevät pahaa jälkeä taloudelle idässä ja lännessä.  

EU päätti eilen illalla uusista pakotteista, joiden voimaantuloa se kuitenkin saattaa lykätä tulitauon takia.  

-Oli merkille pantavaa, kuinka ilahtunut Saksan liittokansleri Angela Merkelin ilme eilen oli, Kangaspuro sanoo.  Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.