Osa Kyproksen muuria purettu

Muurin osittaisesta kaatamisesta huolimatta Nikosian kreikkalais- ja turkkilaisosien välillä on yhä sotilaiden valvoma puskurivyöhyke.

Kyproksenkreikkalaiset ovat tänään purkaneet osan saaren pääkaupunkia halkoneesta betonimuurista. Poliisit estivät kuitenkin siviileitä ylittämästä rajaa ja rakensivat Nikosian keskustaan väliaikaisia kulkuesteitä.

- Odotamme seuraavaksi turkkilaisjoukkojen vetäytymistä, jolloin kulku voitaisiin sallia - tai sitten ei. Elleivät sotilaat siirry kauemmaksi, liikennettä ei voida aloittaa, huomautti presidentti Tassos Papadopoulos tiedotustilaisuudessa Brysselissä.

Papadopouloksen mukaan puskurivyöhykkeeltä voi löytyä miinoja. Hän korosti, että turvallisuus pitää varmistaa ennen rajan avaamista.

- Ehto sotilaiden vetäytymisestä on merkityksetön, koska armeijamme ei ole tällä alueella, huomautti puolestaan nimettömänä pysynyt Turkin hallituksen edustaja.

Hän vaati ihmisten päästämistä rajan yli mahdollisimman pian.

Rajaa avattu viime vuosina

Nikosian asukkaat kerääntyivät ihmettelemään kymmenien metrien mittaista aluetta, joka on ollut autio vuosikymmeniä. Piikkilankojen eristämillä kadunpätkillä on vain ränsistyneitä rakennuksia muistuttamassa turkkilaismiehittäjien tulosta 1970-luvulla.

Monet muistelivat myös Berliinin muurin murtamista vuonna 1989.

- Tämä on hyvin symbolista. Purku synnyttää dynamiikkaa, joka johtaa siihen, että ylityspaikka otetaan käyttöön, vakuutti Kyproksen turkkilaisjohtajan Mehmet Ali Talatin neuvonantaja.

Ledra-katu on kuudes ylityspaikka pohjoisen ja etelän välillä, jos se avataan. Matkustamista ryhdyttiin vapauttamaan vuonna 2003.

Kyproksenkreikkalaisten parlamentti kehotti turkkilaisia ryhmittymään ainakin sadan metrin päähän rajasta. Myös kreikkalaisarmeija valmistautuu perääntymiseen.

- Tämä tapahtuu nopeasti, jos eleeseemme vastataan. Jos Turkin armeija ei ryhmity uudelleen, niin emme mekään, sanoi parlamentin puhemies Dimitris Kristofias.

Taas toiveita sopimuksesta

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn neuvoi kyproksenkreikkalaisia ja -turkkilaisia tarttumaan tilaisuuteen. Hän toivoi, että muurin murtaminen johtaisi lopulliseen sopimukseen.

- Pitkään odotettu ylityspaikan avaaminen olisi merkittävä symbolinen askel kohti yhteisöjen lähentämistä Nikosiassa.

Kiista hiertää EU:n jäsenyysneuvotteluita Turkin kanssa. Turkki on miehittänyt EU:n jäsenmaata toukokuusta 2004, jolloin Kyproksesta tuli osa unionia. Turkilla on Pohjois-Kyproksessa noin 35000 sotilasta.

Kyproksenkreikkalaiset torjuivat YK:n ehdotuksen saaren yhdistämisestä hieman ennen kreikkalaispuolen liittymistä EU:hun. Turkkilaisten enemmistö taas kannatti sopimusta muun muassa siitä syystä, että EU-jäsenyys olisi helpottanut alueen talousahdinkoa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat