Mainos

Osa kunnista neuvottelee yhä romanien kanssa asuntojen saannista

Osa kunnista neuvottelee yhä romanien kanssa yksittäisten romanien vuokra-asunnon saannista, vaikka käytäntö on perustuslain ja asumiseen liittyvän lainsäädännön vastainen.

Asia käy ilmi ympäristöministeriön tuoreesta selvityksestä.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ohjeisti kuntia jo vuonna 2008 siitä, ettei neuvotteluja tule käydä. Romaniyhdyshenkilöt tai romanisukujen edustajat pyrkivät vaikuttamaan asukasvalitsijoihin monilla paikkakunnilla.

Selvityksen mukaan romanikulttuuriin liittyvät muuttolupa ja väistämisvelvollisuus hankaloittavat kuntien mahdollisuuksia tarjota romaneille valtion tukemia vuokra-asuntoja. Tavat myös asettavat romanit keskenään eriarvoiseen asemaan.

Muuttolupa merkitsee sitä, että romanit kysyvät muuttaessaan suostumusta muutolle alueella jo asuvilta romaneilta. Asiasta päättää usein paikallinen suvun vanhin tai muu vaikutusvaltainen romani.

Väistämisvelvollisuus syntyy, jos jonkin suvun jäsen on tehnyt väkivaltarikoksen toisen suvun jäsentä kohtaan. Silloin tekijän suvun kaikkien jäsenten on väistettävä uhrin sukua eli poistuttava paikkakunnalta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.