Mainos

Osa kotitalouksista huolestuttavan velkaantuneita

Osalla kotitalouksista on huolestuttavan korkea velkarasitus, käy ilmi Rahoitustarkastuksen pankeille tekemästä luottokyselystä. Lähes joka viidennellä kotitaloudella menee asuntolainan hoitoon yli puolet käteen jäävistä tuloista.

- Kotitalouksista 18 prosentilla yli puolet tuloista menee lainan hoitoon. Osuus on suuri. Se oli meille jonkinlainen yllätys, sanoo Ratan apulaisjohtaja Jukka Vesala Helsingissä.

Laina-ajat ovat myös pidentyneet. Yli puolessa myönnetyistä asuntolainoista laina-aika ylittää 21 vuotta. Tällaisessa tilanteessa pelivaraa asuntolainan hoidossa ei ole enää paljon käytössä, sanoi Vesala.

Hoitamattomien asuntolainojen määrä on kasvanut, mutta niitä on selvityksen mukaan edelleen melko vähän. Ratan mukaan käänne heikompaan on kuitenkin tapahtunut, ja se arvioi tämän ennakoivan maksuvaikeuksien kasvua.

Koko asuntolainakantaan suhteutettuna hoitamattomien luottojen osuus on Ratan mukaan edelleen suhteellisen pieni. Erääntyneitä asuntolainoja oli elokuun lopussa 0,6 prosenttia ja järjestämättömiä 0,5 prosenttia asuntolainakannasta, kertoi Vesala.

Finanssikriisi näkyy Vesalan mukaan pankkien luotonmyöntökriteerien kiristymisenä. Asuntolainojen kasvu jatkui silti syyskuussa nopeaa 10 prosentin vauhtia. Kasvua on pitänyt yllä muun muassa laina-aikojen pidentyminen.

Asuntolainojen vakuuksia pankit arvioivat hänen mukaan "suhteellisen konservatiivisesti".

Pankkien tilanne on yhä hyvä

Rahoituskriisin kärjistymisestä huolimatta Suomen pankkisektorin tila on Ratan johtajan Anneli Tuomisen mukaan edelleen hyvä. Pankkien kannattavuus kääntyi laskuun viime vuonna, mutta se on yhä hyvällä tasolla.

Ratan tuoreen stressianalyysin mukaan pankit selviäisivät kovastakin talouden pudotuksesta, mutta jotkut niistä painuisivat tappiollisiksi. Laskelmissa lähtökohtana on bruttokansantuotteen supistuminen 3 prosentilla, lyhyiden korkojen lasku sekä voimakas palkkiotuottojen väheneminen ja osakekurssien lasku.

- Syyskuun jälkeen finanssikriisi on syventynyt ja reaalitalouden ongelmat ovat pahentuneet. Odotettavissa on, että luotonannon kasvu voi edelleen alentua ja korot laskevat. Sijoituskynnys on kriisin takia hyvin korkealla ja likviditeetti tiukalla, totesi Tuominen.

Pankkien maksuvalmius on Tuomisen mukaan edelleen hyvä. Vakavaraisuus laski syyskuussa 13,1 prosenttiin. Se on hänen mukaansa melko hyvä luku esimerkiksi pohjoismaisiin pankkeihin verrattuna.

Lainamarginaalit nousuun

Rata selvitti kotitalousluottokyselyssään, miten pankit ovat varautuneet kotitalousluottoihin ja erityisesti asuntolainoihin liittyviin riskeihin. Finanssikriisi on johtanut lainavaatimusten tiukentamiseen, ja pankit ovat itse rajoittaneet luotonmyöntöä.

Asuntolainojen marginaalit eli viitekoron päälle tulevat pankin lisäkorot ovat Vesalan mukaan kääntyneet aivan viime aikoina nousuun ehdittyään välillä laskea jo hyvin alhaisiksi.

- Pankit ovat reagoineet markkinatilanteeseen. Luottomarginaalit ovat nousseet noin 0,1 prosenttiyksikköä, totesi Vesala. Uusien lainojen marginaali ehti elokuun loppuun mennessä laskea alle 0,4 prosenttiyksikköön ja koko asuntolainakannan marginaali 0,5 prosenttiyksikköön.

Korkojen nousun aikana uusien asuntolainojen viitekoroksi on yhä useammin otettu pankkien omia prime-korkoja. Prime oli elokuussa hieman yleisempi viitekorko kuin euriborit. Asiakkaat näyttävät valitsevan aina sillä hetkellä alhaisimman koron viitekoroksi, totesi Vesala.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.