Osa Hongkongin mielenosoittajista valmiita neuvotteluihin - ”Provokaation vaara on erittäin suuri”

Hongkongissa kuudetta päivää meneillään oleva mielenosoitus ei näytä laantuakseen, vaikka osa mielenosoittajista on ilmoittanut olevansa valmiita neuvotteluihin.

Kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoi MTV Uutislivessä, että mielenosoitus ei suju enää niin herrasmiesmäisesti kuin tähän saakka.

Jännitteitä on syntynyt mielenosoittajien ja niiden välillä, jotka haluaisivat jo palata arkeen.

- Nyt täällä jo nytkit heiluvat. Poliisilla täysi työ pitää joukot erossa toisistaan, Saraste kuvailee.

Arkeenpaluun kannattajat ovat lähteneet spontaanisti purkamaan katuesteitä. Silloin he ovat luonnollisesti saaneet vastaansa mielenosoittajia.

- Provokaation vaara on erittäin suuri, Saraste tiivistää.

Kiina näyttää pitävän näkemästään kaaoksesta. Esimerkiksi Kiinan keskustelevisio on omistanut lähetyksissään minuuttikaupalla kuvamateriaalia Hongkongia riivaavasta huliganismista.

Paikan päällä Hongkongissa olevan Sarasteen mukaan jotain tunnusteluja on tänään ilmeisesti jo käyty, mutta ne eivät ole johtaneet mihinkään.

Järjestelmän tulkinta hiertää

MTV Uutislivessä mukana oli myös ulkoasiainneuvos Annikki Arponen. Hän oli Suomen ensimmäinen auktorisoitu kääntäjä Kiinasta Suomeen. Hän on palvellut Suomen suurlähetystössä ja Suomen Hongkongin pääkonsulina.

Hänen mukaansa Hongkongin tapahtumat ovat olleet odotettavissa.

- Onnistuin näkemään tämän, mitä nyt kaduilla tapahtuu, jo vuosi sitten. Occupy Central -liikkeen aloittajat sanoivat, että jollei tämä vaaliasettelun ehdokastulos miellytä, niin aiomme järjestää vaikeuksia kaupungilla.

Hänen mukaansa erityisesti hongkongilaisia hiertää se, että heidän täytyy neuvotella jokainen asia Kiinan kanssa. Myös yhden maan ja kahden järjestelmän tulkinta aiheuttaa kränää.

- Hongkong sanoo, että kaksi järjestelmää ja yksi maa, Kiina sanoo yksi maa, kaksi järjestelmää. Hongkong sanoo, että kaksi järjestelmää ovat samanarvosia. Kiina sanoo, että yksi maa tulee ensin, kaksi järjestelmää tulee vasta sitten, Arponen kuvailee.

Arponen toivoo, että tilanne rauhottuisi pian.

- Jos tilanne ei rauhoitu kohtuullisessa ajassa, niin Hongkongin hallituksen täytyy saattaa vakaus uudelleen voimaan. Hongkong on osa Kiinaa. Samoin elinkeinoelämä alkaa katsoa huolestuneena tätä.

Siitä Arponen on kuitenkin varma, ettei kukaan halua verenvuodatusta.

Lue myös:

    Uusimmat