Mainos

Osa helteisen Etelä-Euroopan paloista tuhopolttoja?

Liekkeihin on kuollut ainakin viisi ihmistä Kreikassa ja kaksi Italiassa. Britanniassa puolestaan tulvat ovat vaatineet jo ainakin kahdeksan ihmisen hengen.

Suurin osa Italiassa viime viikkoina riehuneista metsäpaloista on sytytetty tahallaan, syyttää Maailman luonnonsäätiö WWF.

WWF:n mukaan Italiassa on palanut kolmen viikon sisällä 4500 hehtaaria suojeltua luontoa.

- On tunnettu tosiasia, että tulipalojen tarkoitus on yleensä päästä eroon puista ja muusta luonnosta, joka estää rakentamasta uusia hotelleja, huviloita tai laidunmaita, järjestö sanoo.

Serbiassa ja Montenegrossa poliisi on pidättänyt useita ihmisiä tuhopoltosta epäiltynä. Näissä kahdessa maassa sekä Albaniassa ja Makedoniassa on viime päivinä riehunut useita suurpaloja, joiden syttymisestä ovat olleet vastuussa metsänomistajat itse.

Paloja on päässyt syttymään, kun metsänomistajat eivät ole ottaneet huomioon korkeiden lämpötilojen ja kovan tuulen vaikutusta polttaessaan roskia.

Tulipalot ovat kylväneet tuhoa monilla helteiden piinaamilla alueilla. Liekkeihin on kuollut ainakin viisi ihmistä Kreikassa ja kaksi Italiassa.

Muutenkin helteet ovat vaatineet runsaasti kuolonuhreja viime päivinä. Pahimmin paahteesta kärsivässä Unkarissa on kuollut kuumuuteen jo arviolta 500 ihmistä.

Syyriassa lähes 50 asteeseen kohonneen lämpötilan arvellaan aiheuttaneen asevaraston räjähdyksen, jossa kuoli 15 sotilasta.

Tulvat jatkuvat Britanniassa

Britanniassa tulvat ovat vaatineet jo ainakin kahdeksan ihmisen hengen. Kaksi uhreista kuoli ilmeisesti bensiinikäyttöisen vesipumpun pakokaasuihin.

Britannian ilmatieteen laitos ennusti eilen lisää sateita tulva-alueille.

Ilmatieteen laitos vahvisti myös virallisesti sen, että kuluneet kolme kuukautta ovat olleet Britannian kaikkien aikojen sateisimmat. Sademääristä on pidetty kirjaa vuodesta 1766 lähtien, ja tähänastinen ennätys oli peräisin vuodelta 1789.

Ensimmäinen rankkasadevyöry koettiin 24.-25.kesäkuuta. Tuolloin suuri osa Pohjois- ja Keski-Englannista joutui veden alle ja neljä ihmistä kuoli. Nyt meneillään olevat tulvat alkoivat vajaata kuukautta myöhemmin 20. heinäkuuta.

Britanniassa pelätään, että tulvien jälkimainingeissa voi seurata tautiepidemioita. Esimerkiksi salmonellan ja kolibakteerin pelätään leviävän vesien mukana. Terveysviranomaiset vakuuttavat kuitenkin, että tartunnan saaminen tulvavesistä on epätodennäköistä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.