Mainos

Osa Helsingin takseista "mustalla listalla" - yhtenä syynä töykeä palvelu

Helsingin taksissa on jo vuoden ollut käytössä systeemi, jossa osa kuljettajista on väliaikaisesti menettänyt niin sanotun laatukuljettajan oikeudet. Syynä on voinut olla likainen auto tai töykeä palvelu.

Laatua laiminlyönneille ei anneta erikoiskuljetuksia kuten ennakko- tai tekstiviestitilauksia, mutta esimerkiksi tolpalta kyytejä voi ottaa normaalisti. 

Oikeudet voi menettää muutamaksi viikoksi tai jopa puoleksi vuodeksi.

Taksiliitosta kerrotaan, että sama systeemi on tulossa alkuvuodesta myös Tampereelle.

– Odotimme, että Helsingissä joku hermostuisi jaottelusta, valittaisi tai haastaisi meidät oikeuteen, mutta mitään sellaista ei ole tullut, sanoo tekninen asiantuntija Ville Jaakola Taksiliitosta.

Esimerkiksi kielivaikeudet voivat johtaa laatutaksitittelin menettämiseen, kertoo Taksi Helsingin toimitusjohtaja Arto Marttinen.

– Vanhus- tai vammaiskuljetuksissa on hankalaa, jos kuljettaja ei osaa suomea hyvin. Ei voida odottaa että, asiakas pystyy kommunikoimaan muilla kielillä, joten silloin lähetämme kuljettajan, joka osaa varmasti suomea. 

– Maininnan saattaa menettää myös, jos on ajanut täysin väärää reittiä. Valitukset tarkistetaan ja molemmilla osapuolilla on mahdollisuus kertoa näkemyksensä ennen kuin laatutaksioikeuden menettää, kertoo Marttinen.

Helsingin noin 4000 kuljettajasta sata on tällä hetkellä ilman laatutaksiominaisuutta.

"Aina on varaa parantaa"

Taksiliiton Jaakola sanoo systeemin olevan taksialan sisäinen keino valvoa epäkohtia.

– Taustalla on ajatus siitä, että ilman sitouttamista tilausvälitysyhtiöillä on vain vähän konsteja puuttua pienempiin epäkohtiin. 

– Joillekin kuskeille on huomautettu, että auton pitää olla siisti sekä sisältä että ulkoa. Kuljettaja on kuitenkin halunnut jatkaa likaisella autolla ajamista ja näin ollen menettänyt laatukuskin oikeudet.

Taksi Helsingin toimitusjohtaja Arto Marttinen sanoo, että yleisimmin laatutaksimaininnan menettää muutamaksi viikoksi.

– Kuljettaja voi opiskella asioita lisää tai muuten parantaa käytäntöjä, jolloin hän saa taas olla laatutaksi ja ottaa vastaan vaativampiakin kuljetuksia.

Toistaiseksi laatutaksisysteemiä ei olla ottamassa käyttöön muissa kaupungeissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.