Mainos

Osa äideistä ei usko olevansa sopivia vanhemmaksi – katuvatko lastenhankintaa?

Yli 10 prosenttia äideistä ja yli 20 prosenttia isistä ei usko olevansa sopivia vanhemmaksi.

Samat lukemat koskevat väitettä, jonka mukaan vanhempi pitäisi itseään epäkypsänä tai liian nuorena. Miltei samat lukemat koskevat väitettä ”en pidä lapsista”.

Kysymykset on esitetty yhden lapsen vanhemmille Väestöliiton perhebarometrin yhteydessä. Barometrin tässä osiossa on haluttu selventää sitä, miksi 20 - 45 -vuotiaat yhden lapsen vanhemmat ovat halunneet pitkittää toisen lapsen hankintaa tai jättää sisaruksen kokonaan hankkimatta. 

Tarkoittaako prosentit sitä, että osa vanhemmista katuu lapsenhankintaansa?

– Tulkintasi voi osua oikeaan. Se on kiinnostava oletus. Valtaosa heistä, jotka pitivät edellä mainittuja syitä erittäin tärkeinä, ei aikonut enää hankkia toista lasta. Heistä 37 - 65 prosenttia piti ihanteenaan nollaa lasta, mutta oli siellä sellaisiakin, jotka suunnittelivat vielä seuraavan lapsen hankkimista, kertoo Väestöliiton tutkija Anneli Miettinen.

Raskaaksi luultua varhemmin

Se, miksi näihin syihin on päädytty, määräytyy sukupuolten välillä eri tavalla.

– Miesten kohdalla nämä perustelut näyttivät liittyvän nuoreen ikään. Valtaosa näitä syitä tärkeinä pitäneistä yhden lapsen isistä oli vielä selvästi alle 30-vuotiaita. Ehkä isillä tässä taustalla voisi olla se, että ensimmäinen lapsi on saatu melko nuorena, ja vanhemmuuteen ’ei ole vielä kypsytty’.

Naisten kohdalla syyt liittyvät myöhempään ikään.

– Valtaosa näihin syihin päätyneistä on jo yli 35-vuotiaita, ja ainoa lapsi jo kouluikäinen, kertoo Miettinen.

Naisten kohdalla taustalla on myös enemmän parisuhdetekijöitä.

– Selvästi suurempi osa niistä, jotka eivät pitäneet itseään sopivina vanhemmiksi tai eivät pitäneet lapsista, ilmoitti myös nykyisen parisuhteensa ongelmat hyvin tärkeinä syinä siirtää tai luopua seuraavan lapsen hankinnasta.

– Naisilla ainakin osaltaan kyse siitä, että ensimmäisen lapsen saaminen on tapahtunut ehkä varhemmin kuin mitä alun perin oli ajateltu. Kokemus sopimattomuudesta vanhemmaksi tai siitä, ettei pidä lapsista, saattaa lapsia jo saaneilla liittyä siihen, että lapsi on saatu ehkä liian varhaisessa vaiheessa, arvioi tutkija.

Miettinen muistuttaa, että tulkinnoissa on kuitenkin syytä olla varovainen, sillä barometrin kaltaisissa kyselytutkimuksissa lastenteon katumisen selvittäminen on hyvin vaikeaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.