Mainos

Orvoilla karhunpennuilla huonot mahdollisuudet selviytyä

Asiantuntijan mukaan alle vuoden vanhat karhunpennut tuskin selviytyvät talven yli ilman emoaan.

- Näin aikaisessa vaiheessa huonona ravintovuonna näkisin itsekin, että hyvä vaihtoehto on myös lopettaa ne, sanoo kunta- ja ympäristöalan lehtori Kai-Eerik Nyholm Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymästä.

Orpojen karhunpentujen kohtalo nousi puheeksi eilen, kun poliisi pyysi metsästäjiltä virka-apua kahden karhunpennun kaatamiseen. Pentujen emo loukkaantui kolarissa Ilomantsin Sonkajassa. Metsästäjät ovat kuitenkin haluttomia kaataman karhunpentuja.

- Ymmärrän, että tämä on epämiellyttävä komennus metsästäjille. Kukaan ei varmasti haluaisi ampua tällaisia 20-30-kiloisia karhuja, Nyholm sanoo.

Toisvuotiset pennut jo itsenäisiä

Nyholmin mukaan pennuilla olisi paremmat mahdollisuudet selvitä, jos emo olisi ehtinyt valmistaa ne hyvin talvilevolle. - Tästä ei ole tutkimustietoa, mutta muualta maailmasta on merkkejä, että pennut voivat selvitä, jos on hyvä ravintovuosi ja ne jäävät vasta myöhään yksinäiseksi.

Toisvuotiset karhunpennut ovat huomattavasti itsenäisempiä. Ne lähtevät usein jo omille teilleen tai suhde emoon on vähintäänkin löyhä.

- Mutta näille pienille pennuille ennuste ei ole kovin hyvä, koska ne tarvitsevat vielä ohjausta melkein kaikessa, Nyholm uskoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että karhut ovat uskomattomia selviytyjiä.

Pentujen selviytymistä voisi seurata

Nyt yksinäiseksi jääneet pennut olisivatkin Nyholmin mukaan hyvä tutkimuskohde, jonka avulla vajavaisia tietoja voitaisiin täydentää.

- Olisi mielenkiintoista saada tietoa siitä, miten ne pärjäävät. Jos nähtäisiin, että nämä pennut selviäisi niin sitten tiedettäisiin, miten toimia seuraavalla kerralla.

Nyholm pohtii, että karhuihin olisi mahdollista laittaa lähettimet, jos pennut saataisiin kiinni.

Hätätiedotteet huvittavat asiantuntijaa

Nyholm itse on käynyt muun muassa Kanadassa oppimassa lisää karhuista.

- Siellä suhtautuminen karhuihin on aivan erilainen. Karhujen liikkumiseen asutuksen välillä on totuttu ja niiden ampumista pyritään välttämään viimeiseen saakka.

Nyholmin mukaan Suomessa ollaan viime aikoina ylireagoitu karhuhavaintoihin.

- Ehdottomasti on paisuteltu tätä ihan liikaa. Minua suorastaan nauratti, kun näin Porvoon hätätiedotteen. Olen pitkään sanonut, että se on vain ajan kysymys, koska karhut alkavat meilläkin kulkea roskapöntöillä, ja nyt se hetki on tullut.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.