Mainos

Ortega voittamassa Nicaraguan vaalit

Daniel Ortega johti Nicaraguaa myös 1980-luvulla, jolloin hänen hallituksensa kävi sisällissotaa Yhdysvaltain tukemia Contra-sissejä vastaan.

Entinen presidentti ja marxilainen sissipäällikkö Daniel Ortega on voittamassa Nicaraguan presidentinvaalit.

Vaalitarkkailijoiden julkistamien epävirallisten osittaistulosten mukaan Ortega on keräämässä yli 38 prosenttia äänistä. Hänen pahin kilpakumppaninsa joutuu tyytymään vajaaseen 30 prosenttiin äänistä.

Alustavien tietojen mukaan vasemmistolainen sandinistijohtaja on näin keräämässä riittävästi ääniä, jotta hän vaalilain mukaan voittaa jo ensimmäisellä kierroksella.

Ortega johti Nicaraguaa aiemmin 1980-luvulla. Tuolloin hänen hallituksensa kävi sisällissotaa Yhdysvaltain tukemia Contra-sissejä vastaan.

Yhdysvallat varoitti ennen vaaleja useaan otteeseen, että Ortegan nousu valtaan saattaa vahingoittaa vakavasti maiden kahdenvälisiä suhteita. Ortega on kuitenkin esiintynyt vaalikampanjassaan huomattavan sovinnollisesti.

Ortegalla vakuuttava etumatka

Nicaraguassa vaalit ratkeavat ensimmäisellä kierroksella, jos joku ehdokkaista saa vähintään 40 prosenttia äänistä tai 35 prosentin ääniosuuden ja 5 prosenttiyksikön johdon pahimpaan kilpailijaansa nähden.

Nicaragualaisen riippumattoman vaalitarkkailijaryhmän mukaan Ortegan etumatka on niin suuri, ettei tilanne voi enää muuttua.

- Nämä ovat lopputulokset, julisti Etiikka ja läpinäkyvyys -nimisen tarkkailijaryhmän johtaja Roberto Courtney. Lopulliset tulokset voivat Courtneyn mukaan poiketa korkeintaan 1,7 prosenttiyksikköä ryhmän keräämistä tiedoista.

Ortegan konservatiiviset vastaehdokkaat Eduardo Montealegre ja Jose Rizo olivat jäämässä selvästi Ortegan jälkeen. Vaalitarkkailijaryhmän osittaistulosten mukaan Montealegre olisi saamassa 29,5 ja Rizo noin 24 prosenttia äänistä.

Vaaleja seurasi 17000 tarkkailijaa, joiden joukossa kolme entistä presidenttiä Yhdysvaltain Jimmy Carter mukaan lukien.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.