Orpo torjuu perussuomalaisten kritiikin pakolaiskysymyksessä

Sisäministeri Petteri Orpo torjuu perussuomalaisten arvostelun neuvotteluvaltuuksien ylittämisestä.

Perussuomalaisten mielestä Orpo on venyttänyt suurelta valiokunnalta saamaansa neuvottelumandaattia EU:n sisäisiä turvapaikanhakijoiden siirtoja koskevassa asiassa. Perussuomalaisten mukaan hallitusohjelman kirjauksessa todetaan selvästi pakolaisten siirtojen EU-maasta toiseen perustuvan vapaaehtoisuuteen.  

Orpo sanoo, että perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon esittämä arvostelu on aiheetonta.

– Se ei pidä paikkaansa. Olen puheenvuorossa tuonut esille hallituksen ja eduskunnan suuren valiokunnan kannan, että näiden sisäisten siirtojen osalta pitää järjestelmän perustua vapaaehtoisuuteen. Mutta olen sanonut sen, mikä on myös eduskunnan (suuren valiokunnan) evästys, eli että mikäli määräenemmistö sisäisten siirtojen taakse löytyy, siinä tapauksessa Suomi on tietyillä reunaehdoilla valmis olemaan valmistelussa mukana, Orpo korostaa MTV Uutisille.

Orpon mukaan on todennäköistä, että määräenemmistö EU-maista hyväksyy pakolaisten siirrot EU:n sisällä. Orpo kuitenkin korostaa, että valtioiden päämiehet viime kädessä hylkäävät tai hyväksyvät periaatteen tulevassa huippukokouksessa.

– Jos määräenemmistö syntyy, Suomen kannattaa tietenkin olla mukana valmistelussa, koska silloin se päätös koskee meitä itseämme.

Orpo arvelee, että perussuomalaisten kritiikki kumpuaa puolueen maahanmuuttokannasta.

– Arvostelussa on varmaan kyse siitä, että Halla-aho ja hänen edustamansa puolue suhtautuu erittäin kriittisesti maahanmuuttoon. Silloin kaikki ratkaisut tuntuvat huonoilta, hän sanoo.

– Elämme tilanteessa, jossa sodat ja katastrofit luovat meille valtavan pakolaisongelman Afrikasta. Meidän täytyy yhdessä miettiä ratkaisuja siihen, miten saada muuttopainetta Eurooppaan vähennettyä ja autettua ihmisiä omissa lähtömaissaan ja siihen, miten kitketään salakuljetusta. Hallituksessa löydämme varmasti yhtenäisen linjan näissä asioissa, Orpo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja