Hallituspuolueet eri linjoilla elintarviketeollisuuden tukemisesta

Päähallituspuolueet kokoomus ja SDP ovat eri linjoilla elintarviketeollisuuden tukemisesta budjettiriihen lähestyessä.

Kokoomus kannattaa Venäjän eurooppalaisille elintarvikkeille asettamasta tuontikiellosta kärsivälle alalle 55 miljoonan euron lisärahaa. SDP ei halua sitoutua yhtä suureen ja pitkäkestoiseen tukeen, sillä puolueen mukaan sanktioiden kestoa ei voi tietää.  

– Yksi vaihtoehto voisi olla kriisimomentti, jossa olisi pohjalla vaikka 10 000 euroa, jota kasvatettaisiin tilanteen pitkittyessä, maa- ja metsätalousvaliokunnan kokoukseen osallistunut Tytti Tuppurainen (sd.) ehdottaa.

Tuppuraisen mukaan tilanne on vaikea muillakin toimialoilla, esimerkiksi matkailussa.  

Kansallisen tuen lisäksi elintarviketeollisuus saanee tukea Euroopan unionin maatalouden kriisirahastosta. Suomen pitäisi saada rahastosta kymmeniä miljoonia euroja, maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo.

Orpon mukaan tarkempaa summaa noin 400 miljoonan euron rahaston osuudesta ei voi vielä arvioida, sillä neuvottelut ovat kesken. Etelä-Euroopan hedelmien on arveltu olevan etusijalla, kun tukia jaetaan.  

– Jos jossain on rahaa jaossa, kaikki ovat siihen mielestään yhtä oikeutettuja. Tilastot eri maiden menetyksistä ovat kiistattomia, Orpo sanoo.

EU:n jäsenmaiden virkamiesedustajat ovat tänään kokoontuneet Brysseliin, jossa he keskustelevat Venäjän eurooppalaisille elintarvikkeille asettaman tuontikiellon aiheuttamien taloudellisten menetysten korvaamisesta.  

Lue myös:

    Uusimmat