Mainos

Kokoomuksen uudet ministerit - tällaisia he ovat

Kokoomus sai kolme uutta ministeriä.

Petteri Orpo

Maa- ja metsätalousministeriksi nouseva Petteri Orpo on kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän on pitkän linjan kokoomuslainen, joka on toiminut kansanedustajana vuodesta 2007 lähtien. Aiemmin Orpo on ollut esimerkiksi Varsinais-Suomen kokoomuksen toiminnanjohtaja ja puheenjohtaja sekä sisäasiainministeri Ville Itälän erityisavustaja.  Kokoomuksen puoluekokouksen jälkeen mediassa epäiltiin Orvon poliittisen pelisilmän pettäneen, koska hän oli ilmoittanut julkisesti äänestävänsä puheenjohtajaksi Jan Vapaavuorta. Vapaavuori putosi puheenjohtajakisasta jo ennen toista kierrosta. 

Laura Räty

Sosiaali- ja terveysministeriksi nouseva Laura Räty on toiminut Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimesta vastaavana apulaiskaupunginjohtajana kolmen viime vuoden aikana. Ensitiedon mukaan Räty olisi valittu eduskuntaan vuonna 2011, mutta tarkastuslaskennassa hän hävisi Lasse Männistölle 27 äänellä.  Vaikka Rädyn kokemus valtakunnan politiikasta on ohutta, hän on meritoitunut puolueessaan esimerkiksi kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtajana vuosina 2010-2014. Ammatiltaan Räty on lääkäri, hän on erikoistumassa anestesiaan ja tehohoitoon. *

Lenita Toivakka

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriksi nouseva Lenita Toivakka valittiin kokoomuksen kansanedustajaksi ensin vuoden 2007 eduskuntavaaleissa ja uudelleen vuoden 2011 vaaleissa. Mikkeliläinen Toivakka on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri ja lentoemäntä. Hän on tehnyt pitkäaikaisimman työrupeamansa yrittäjänä K-kauppiaana yhdessä miehensä Jukka Toivakan kanssa.Toivakka valittiin kokoomuksen eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtajaksi vuonna 2010, kun Marja Tiura joutui eroamaan tehtävistään vaalirahakohun vuoksi. 

Uudeksi sosiaali- ja terveysministeriksi tulee Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty. Nykyisestä ministeristä Paula Risikosta tulee kunta- ja liikenneministeri.  

Alexander Stubbin sijalle eurooppa- ja ulkomaankauppaministeriksi tulee kansanedustaja Lenita Toivakka. Uusi maa- ja metsätalousministeri on kansanedustaja Petteri Orpo.  

Ministerinimistä päätti hetki sitten kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Mikkeliläinen Lenita Toivakka, 52, on kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kauppatieteiden maisteri ja kauppias-yrittäjä.

Laura Räty, 36, on Helsingin apulaiskaupunginjohtaja ja entinen kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja. Hän tuli eduskuntavaaleissa 2011 Helsingissä tarkistuslaskennan jälkeen ensimmäiselle varasijalle.

Turkulainen Petteri Orpo, 44 on toisen kauden kansanedustaja, valtiotieteiden maisteri sekä entinen erityisavustaja ja puoluevirkailija. Hänestä tuli kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja 2012.

Kunta- ja liikenneministeri Henna Virkkunen siirtyy Euroopan parlamenttiin. Maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen jättää tehtävänsä.
*korjattu STT:n tekstiä, alunperin jutussa luki että koulutukseltaan Räty on anestesiaan ja tehohoitoon erikoistunut lääkäri.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.