Mainos

Orpo maitopäätöksestä: Pettymys, jota emme voi hyväksyä

Maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo ei hyväksy EU-komission maitotukia koskevaa päätöstä.

EU-komission päätöksen mukaan Suomen maidontuottajat jäävät tässä vaiheessa EU:n maitotukien ulkopuolelle. Sen sijaan Baltian maiden maidontuottajille tukipakettia valmistellaan.

– Se oli meille erittäin suuri pettymys, emmekä voi hyväksyä tilannetta, Orpo sanoo.

– Työmme kuitenkin jatkuu ja olemme koko ajan yhteydessä komissioon.

Viime viikolla maatalouskomissaari Phil Hogan sanoi, että Suomi ja suomalaiset tuottajat tulevat saamaan oman tukipakettinsa, kunhan ehdot ja kriteerit täyttyvät.

Orpon mielestä maitosektorin tilanne on niin vakava, että ehdot täyttyvät ja sektori on tukensa ansainnut. Hän aikoo vielä tänään keskustella Hoganin kanssa.

– Haluan kuulla hänen mielipiteensä ja toistan hänelle, että Suomella kriteerit täyttyvät.

Ensimmäinen keskeisistä komission asettamista kriteereistä on se, että maitotuotteiden viennin Venäjälle on oltava merkittävän kokoista. Suomella se on: 26 prosenttia.

Orpo arvioi komission ratkaisun johtuvan siitä, että Venäjän vastapakotteista johtuva maidon tuottajahintojen lasku ei ole Suomessa ollut vielä yhtä jyrkkää kuin Baltian maissa.

– Suomessa maitosektorin rakenne on erilainen, sillä meillä on osuuskuntia, jotka ottavat joka päivä vastaan vientikiellosta johtuvia tappioita. Tämä on asia, jota komissio ei ole ymmärtänyt. Meidän tehtävämme on osoittaa se heille, ja sen tulemme tekemään, maa- ja metsätalousministeri vakuuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.