Mainos

Orkla ostaa perunalastuyhtiö Chipsin

Neljä ahvenanmaalaisyhtiötä myi jo osakkeensa norjalaisostajalle.

Norjalainen monialayhtiö Orkla tarjoutuu ostamaan loputkin ahvenanmaalaisesta Chips-yhtiöstä. Tarjouksen mukaan yhtiön hinnaksi tulee 402 miljonaa euroa.

Chips kertoi iltapäivällä, että Orklan osuus yhtiöstä on noussut 45,4 prosenttiin ja äänivallasta 57,7 prosenttiin, kun Transmar, Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag, Caelum ja Ålandsbanken sopivat osakkeidensa myynnistä Orklalle. Kauppojen jälkeen neljän ahvenanmaalaisyhtiön omistusosuus Chipsissä laskee nollaan.

Norjalaiset tarjoavat elintarvikkeita ja välipaloja valmistavan Chipsin osakkeenomistajille noin 30 prosenttia parempaa hintaa kuin yhtiön osakkeesta on maksettu pörssissä lähimmän vuoden aikana. Yhtiöt kertoivat kaupan järjestelyistä tänään Maarianhaminassa pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Kaikkiaan kaupan on vajaat 17 miljoonaa osaketta, joista Orkla tekee julkisen ostotarjouksen. Norjalaiset tarjoavat käteisenä 22,85 euroa, ja tarjousaika alkaa 3. tammikuuta ja päättyy saman kuun lopulla. Orkla omisti ennen tarjousta 20 prosenttia Chipsin osakkeista ja 14 prosenttia äänistä.

Tuotanto pysyy Ahvenanmaalla

Orkla on luvannut, että kaupan toteuttamisen jälkeenkin Chipsin tuotanto pysyy Ahvenanmaalla ja pääkonttori Maarianhaminassa. Orklan lupaus vaikutti suurimpien osakkeenomistajien päätökseen hyväksyä norjalaisten tarjous. Ahvenanmaan talouden kannalta Orklan tarjous on myös merkittävä. Tarkoituksena on, että Chipsistä tulee Orklan chips- ja snacks- toimintojen emoyhtiö.

Chips-konserni työllistää 1300 henkilöä ja sen viime vuoden liikevaihto oli 300 miljoonaa euroa. Yhtiön kotimarkkinoihin kuuluu Pohjoismaiden ohella Baltia.

Kaupanhieronta kesti aamuyöhön

Chipsin konsernijohtaja Sture Carlson kertoi, että Orkla otti yhteyttä kuusi viikkoa sitten. Viime vaiheessa Orkla ja ahvenanmaalaiset suuromistajat hieroivat kauppoja sunnuntaiyönä. Kokous päättyi vasta kello 4 aamulla.

Carlsson vaikutti tyytyväiseltä kauppaan. Hän uskoi, että Chipsin Haraldsbyn tehtaat Ahvenanmaalla säilyvät myös Orklan omistuksessa. Jos Orkla saa omistukseensa yli 90 prosenttia Chipsin osakkeista, yhtiö vedetään pois Helsingin pörssistä.

(MTV3-STT-FNB)

(Kauppalehden talousuutiset 08.11.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.