Orionin toimitusjohtaja vaihtuu

Uusi toimitusjohtaja Timo Lappalainen on toiminut aiemmin alkuperälääkkeiden liiketoiminnan johdossa. Hänet valittiinkin toimeen muun muassa yhtiön ja alan tuntemuksen perusteella.

Lääkeyhtiö Orionin uutena toimitusjohtajana aloittaa ensi vuoden alussa Timo Lappalainen, 45. Orionia seitsemän vuotta johtanut Jukka Viinanen jää eläkkeelle ensi talvena.

Lappalainen valittiin koko yhtiön johtoon tärkeän alkuperälääkkeiden liiketoiminnan johdosta. Orionin liikevaihtoon alkuperälääkkeet toivat viime vuonna lähes puolet. Kasvua vauhdittivat etenkin Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitetut lääkkeet, jotka ovat myynniltään Orionin selvästi suurin lääkeryhmä.

Orionin hallituksen puheenjohtaja Matti Kavetvuo ei halua yksilöidä sen tarkemmin, miksi hallitus päätyi juuri Lappalaiseen.

Kavetvuon mukaan nimiä Viinasen seuraajaksi oli esillä sekä Orionin sisältä että talon ulkopuolelta. Sen verran Kavetvuo selvensi valintaa, että Lappalaisen eduksi katsottiin sekä yhtiön että alan tuntemus.

Timo Lappalainen kuvailee lääkealaa siinä mielessä omituiseksi, että pahimmat kilpailijat voivat olla myös yhteistyökumppaneita.

- Voimme olla hyvinkin verisiä kilpailijoita yhtiön X kanssa ja samalla tehdä erittäin laajaa yhteistyötä sen kanssa jollain toisella alalla, Lappalainen kertoo.

Orion käyttää vuosittain tutkimukseen ja tuotekehitykseen noin 15 prosenttia liikevaihdostaan eli noin 90 miljoonaa euroa. Se on selvästi enemmän kuin yrityksissä keskimäärin, mutta lääketeollisuudessa kehityskulut ovat yleensäkin muuta teollisuutta suuremmat.

Uutuuksien kehittäminen ei yksin riitä

Alan suurin haaste löytyy Lappalaisen mielestä lääkkeiden kehittämisestä, mutta pelkät uutuudet eivät riitä.

- Lääkkeiden pitää olla aidosti uusia, ne pitää saada kustannustehokkaasti koko järjestelmään, ja niiden on oltava turvallisia.

Lääkeyhtiö joutuu miettimään myös sitä, kuinka yhteiskunnan verovaroja käytetään. Lappalainen viittaa viime viikolla esillä olleeseen lääkkeiden viitehintajärjestelmään. Sen perustella potilaiden mahdollisuudet valita lääkkeitään kaventuvat todennäköisesti jo vuoden 2009 alusta. Tuolloin lääkkeestä joutuu maksamaan itse erotuksen, ellei apteekin tarjoama halvempi lääke kelpaa.

Viitehintajärjestelmään siirrytään Suomessakin, vaikka meille parhaiten soveltuvasta mallista ei ole vielä päätöstä.

- Joudumme etsimään tasapainoa, että verovarat käytetään tehokkaasti ja toisaalta saadaan uusimmat tutkimustulokset potilaiden käyttöön. Yksioikoisia menettelyjä ei varmaan ole, Lappalainen sanoo.

Lemmikkien lääkintä helpottaa omistajan elämää

Orionissa Lappalaisen vastuulla ovat olleet myös eläinlääkkeet. Niiden markkinat kasvavat, vaikka markkina itsessään jää alle kolmeen prosenttiin verrattuna ihmisten lääkkeisiin. Eläinlääkemarkkinat jakautuvat tuotantoeläimiin ja seuraeläimiin.

- Tuotantoeläinten puolella lääkekehitys seuraa aika paljon EU:n maatalouspolitiikan päätöksiä, paljonko Euroopassa halutaan tuotantoeläimiä pitää ja mikä on yleensä elintarvikepolitiikka, Lappalainen sanoo.

Tuotantoeläinten lääkkeiden kehittelyssä on otettava myös huomioon se, että yleensä eläin päätyy jossain vaiheessa ihmisen ruuaksi.

Lemmikkien lääkkeiden tuotekehitys lähtee puolestaan siitä, että omistajan elämää halutaan helpottaa.

Esimerkiksi Lappalainen ottaa lääkkeiden annostelun kuten lääkettä erittävän kaulapannan tai turkkiin laitettavat lääkkeet.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat