Oregonissa saa auttaa kuolemaan

Aktiivisen kuolinavun kannattajat saavuttivat merkittävän voiton Yhdysvalloissa tällä viikolla, kun Oregon hyväksyi ensimmäisenä osavaltiona aktiivisen kuolinavun antamisen parantumattomasti sairaille potilaille.

Uuden lain mukaan lääkäri voi määrätä tappavan annoksen lääkkeitä potilaalle, jolla on ainakin kahden lääkärin lausunnon mukaan elinaikaa enintään puoli vuotta. Lääkäri ei saa itse antaa tappavaa annosta, mutta hän voi olla läsnä potilaan tehdessä lääkkeillä itsemurhan.

Laki hyväksyttiin kansanäänestyksessä prosenttiluvuin 60-40. Itse asiassa oregonilaisten niukka enemmistö hyväksyi lain jo kolme vuotta sitten, mutta vastustajien tekemien valitusten vuoksi se jäi oikeuslaitoksen rattaisiin eikä tullut koskaan voimaan. Tästä sisuuntuneina oregonilaiset siunasivat tällä kertaa lain selkein luvuin, kun uusintaäänestys voitiin panna toimeen korkeimman oikeuden päätöksellä.

Katolilaiset tyrmistyneitä

Oregonista tulee ensimmäinen Yhdysvaltain osavaltio, joka sallii avustetun itsemurhan. 49 osavaltiossa laki nimenomaan kieltää lääkäreitä auttamasta potilaita kuolemaan.
-Osavaltiomme hyväksyy ensimmäisenä maailmassa varauksetta kuoleman kulttuurin. Jumala meitä ja maatamme armahtakoon, tyrmistyneet Oregonin katolilaiset sanoivat lausunnossaan.

Katolilaisten johtamat lain vastustajat olivat käyttäneet neljä miljoonaa dollaria kuolinavunvastaiseen kampanjaan. He esittivät mm. puistattavia kuvauksia siitä, kuinka lääkkeillä itsemurhaa yrittäneet nuoret ihmiset tukehtuivat omaan oksennukseensa, saivat aivovammoja tai kuolivat hirvittäviin tuskiin.
Uuden lain mukaan lääkäri voi avustaa itsemurhassa, jos potilas on yli 18-vuotias, pyytää itse apua ja todistettavasti ymmärtää asian. Lääkäri voi myös kieltäytyä määräämästä kuolemaan johtavia lääkkeitä.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat