Orbanin törmäily on tärvännyt poliitikkojen maineen Unkarissa

Budapestin kaduilla tehty nopea mielipidetiedustelu tuottaa tylyn tuloksen: unkarilaiset ovat lopen kyllästyneitä politiikkaan ja poliitikkoihin. Suurin osa reilusta paristakymmenestä vastaajasta korostaa, ettei voi tukea mitään Unkarin nykyisistä puolueista.

- Tämä on kaaos. Minä en äänestäisi ketään, jos vaalit pidettäisiin nyt, vanhempi mies sättii, odottaessaan bussia Budapestin keskustassa

- Ainakaan en tukisi Orbanin puoluetta, nuori opiskelijatyttö täräyttää vierestä.

Ne, jotka ylipäätään tukevat jotain puoletta, kuuluvat pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolueen kannattajiin. Heistä valtaosa on iäkkäämpiä.

- Minä olen tyytyväinen hallituksen toimintaan. Kyllä, äänestäisin Fidesziä uudelleen, kuuttakymmentä käyvä nainen sanoo, ja nyökkää päälle päättäväisesti.

Mallia Putinilta

Politiikkaan kyllästyneet näkemykset ovat päällisin puolin jyrkässä ristiriidassa muutaman viikon takaisten pääministeri Viktor Orbánia tukeneiden mielenosoitusten kanssa. Mutta vain päällisin puolin.

Mielenosoitusten organisoinnista vastasi Orbanin Fidesz-puolue. Metodit oli kopioitu tarkkailijoiden mukaan suoraan entisestä Neuvostoliitosta tai ainakin Venäjän presidentiksi uudelleen pyrkivän Vladimir Putinin vaalikoneistolta.

Myös virallisemmat mielipidetiedustelut vahvistavat, että kiisteltyä politiikkaansa härkäpäisesti toteuttaneella pääministerillä ei enää ole takanaan enemmistön tukea.

Viimeisimmät tiedusteluissa yli 80% unkarilaisista pitää Orbanin vetämää linjaa vääränä ja pääministerin puolueen kannatus on pudonnut parlamenttivaalien 53 prosentista 39 prosenttiin.

- Pitää kuitenkin muistaa, että Orbánin puolue on edelleen vahvin, koska oppositio on niin heikko. Ihmiset ovat kyllästyneet ylipäätään politiikkaan, Unkarin suosituimman laatuviikkolehden HVG:n kokenut toimittaja Zsolt Bogár sanoo.

Konsensus ei toiminut

Bogár on itse saanut tuntea nahoissaan Orbánin jyrkän linjan suhteessa kriittiseen mediaan. Hän veti ennen suosittua ohjelmaa radioasemalla, jonka hallitus viime vuonna määräsi suljettavaksi.

- Ne ihmiset, jotka äänestivät Orbánia viime vaaleissa, olivat kyllästyneet siihen konsensukseen, joka Unkarissa vallitsi rautaesiripun repeämisen jälkeen. Konsensus ei tuottanut toivottuja tuloksia, Bogár erittelee MTV3:lle lehtensä toimituksessa Budapestissa.

- Nyt Orbán on kuitenkin vaikeuksissa, koska vaalivoiton tuoneille verohelpotuksille ei ole löydetty kestävää rahoitusta. Tästä syystä myös markkinat ovat menettäneet luottamuksensa hallitukseen ja joukkolainojen korot ovat nousseet kesätämättömiksi. Luottamuksen palauttamiseksi tarvittaisiin lisätukea kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF) ja EU:lta, Bogár jatkaa.

EU-vastaisuus voi kasvaa

EU on ollut huolissaan ennen muuta Unkarin keskuspankin itsenäisyydestä, mutta myös monista muista demokraattista päätöksentekoa nakertavista ratkaisuista. IMF taas on keskittynyt arvostelemaan Orbánin talouspolitiikkaa.

Jos 16% tasaverolle ei löydetä järkevää rahoituskeinoa, vyötä on kiristettävä. Se heikentäisi pääministerin Fidesz-puolueen kannatusta entisestään.

Unkarin entisen valtiovarainministerin Peter Oszkón mielestä EU:n ja IMF:n kritiikki on perusteltua, mutta kommunikoinnissa on toivomisen varaa

- Jos tavalliset unkarilaisille jää se kuva, että talousuudistuksia tehdään, koska EU painostaa, EU-vastaisuus lisääntyy. Kansalaisille ei saisi syntyä käsitystä, että meneillään on sota EU:n ja Unkarin hallituksen välillä, koska tällaisessa tilanteessa ihmiset tietysti puolustavat hallitustaan, Oszkó tähdentää MTV3:n haastattelussa Budapestissa.

Toimittaja Zsolt Bogár uskoo, että Orbanilla riittää kannattajia niin kauan, kun verohelpotuksista ei tingitä ja laskun maksavat suuret kansainväliset yritykset ja pankit. Toisaalta IMF arvostelee juuri sitä, että talouskasvun tärkeimpiä tekijöitä, siis yrityksiä ja rahoituslaitoksia, ei pitäisi rasittaa liikaa.

Lue myös:

    Uusimmat