Optisten harhojen mestari Ars Novassa

Viime vuosisadan taiteen merkittävän uudistajan Victor Vasarelyn näyttely avataan huomenna Ars Nova -museossa Turussa.

Vuonna 1997 kuollut Vasarely oli optisen taiteen perustaja, joka kokeili töissään usein puhtaaseen hahmopsykologiaan perustuvia optisia harhoja. Vasarely nousi valtavaan suosioon 1960-luvulla. Jopa ajan muoti matki Vasarelyn geometrisiä kuvioita.

Vasarely sai koulutuksensa Budapestin Bauhaus-henkisessä taidekoulussa. Hänen ihanteenaan oli yhdistää taiteilijan, insinöörin ja opettajan roolit. Hän keskittyi väriin ja muotoon, kineettisyyden perustaan. Vasarely teki myös suuria monumentteja, perusti säätiöitä ja museoita.

Ars Novan näyttelyssä saa yleiskuvan Vasarelyn koko tuotannosta. Esillä on maalauksia, kollaaseja ja grafiikkaa taiteilijan varhaiselta kaudelta sekä maalauksia, grafiikkaa, reliefejä ja pleksilasiveistoksia esimerkkeinä op-taiteen kaudelta. Mukana on myös Victor Vasarelyn taideteollista tuotantoa: valtavia seinävaatteita.

Näyttely on osa Unkarin valtion 1000-vuotisjuhlallisuuksia. Sen järjestäjä on Unkarin kulttuuri- ja tiedekeskus Helsingissä. Näyttelyn on suunnitellut József Sárkány ja se on ollut jo esillä Ciurlionisin kansallisessa taidemuseossa Kaunasissa, Liettuassa, Pärnun nykytaiteen museossa Eestissä sekä Riikan ulkomaisen taiteen museossa Latviassa.
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat