Mainos

Optiot puhuttivat kansanedustajia

Stora Enson optiojärjestelyt puhuttivat sekä hallitus- että oppositiopuolueiden edustajia hallituksen kyselytunnilla tänään. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ben Zyskowicz kyseli, onko hallitus voimaton tällaisten Stora Enson kaltaisten optioratkaisujen kohdalla, joissa optioiden merkintäarvo mitoitettiin alemmaksi kuin päätöshetken kurssi. Näin johtajat voittavat joka tapauksessa, hoitivat he asioita hyvin tai huonosti. Kauppa- ja teollisuusministeri Erkki Tuomioja (sd.) vastasi, että valtio voi käyttää valtaansa vain yhtiökokouksessa, mutta että hallitus on tehnyt selväksi näkemyksensä erilaisista palkkiojärjestelyistä. -Edustaja Zyskowiczin perustelut olivat jokseenkin yhteneväiset niiden puheenvuorojen kanssa, joita itse olen aiheesta käyttänyt, Tuomioja lohkaisi.

Eduskunta, istuntosali


Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Mauri Pekkarinen kyseli vielä, oliko hallitus antanut valtionyhtiöille tai niille yhtiöille, joissa valtiolla on sananvaltaa, uudet selkeät ohjeet optioiden järjestämiseksi, kuten hallitus keväällä kyselytunnilla lupasi. -Ja ovatko ne ohjeet nyt sitä minkä mukaan Stora Ensossa hallituksen edustaja menetteli? Ja voiko olla mahdollista, että hallituksen edustaja Stora Ensossa, joka on pääministeri Lipposen entinen erityisavustaja, ei olisi tiennyt uusia korrekteja, oikeudenmukaisia ohjeita?

Tuomioja vastasi, että uudet ohjeet tulevat lähiaikoina talouspoliittisen ministerivaliokunnan käsittelyyn, ja että hallituksen yleinen linja on ollut tiedossa. Toisaalta hallituksella ei ole sinänsä sen kummemmin valtaa kuin muilla yksittäisillä osakkeenomistajilla. -En provosoidu, mutta tuon kaltainen henkilöön menevä vihjailu oli nyt sitten keskustan avaus tämän syksyn eduskuntatyössä. Onnittelen tästä!

Lipponen ei torjunut arvonlisäverokokeilua

Keskustan kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Maria Kaisa Aula penäsi hallitukselta EU:n arvonlisäverokokeiluun ryhtymistä ja veroalen kohdistamista muutenkin niin, että se edistäisi työllisyyttä. -Onko hallitus edes periaatteessa keskustellut veroalen kohdistamisesta työllisyyden hyväksi, esimerkiksi verojen täsmäalennusten avulla?

Pääministeri Paavo Lipponen vastasi, että asiasta on keskusteltu, ja EU:n arvonlisäverokokeilua on Suomi tukenut. -Täytyy odottaa, että sisältö ratkeaa ja katsoa sitten, onko mahdollisuuksia lähteä mukaan. On puhuttu myös ruoan arvonlisäveron alentamisesta, mutta sitä täytyy katsoa kokonaisuuden kannalta.

Aula vaati veronalennuksia poliitikkojen päätettäviksi ja kysyi, miten veronalennuksilla parannettaisiin erityisesti matalapalkka-alojen työllisyyttä. Lipposen mukaan hallitus jatkaa verolinjaa, joka on sovittu hallitusohjelmassa, mutta sen toteuttaminen riippuu tupo-neuvotteluista. -Tärkeää on, että veronalennuslinjaa jatketaan, erityisesti pienipalkkaisten osalta, mikä parantaa työllisyyttä. -Myös työnantajien sosiaaliturvamaksuja ja eläkkeensaajien sotu-maksuja on tarkasteltava, päätökset tehdään tupo-ratkaisujen selvittyä, Lipponen vastasi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.