Mainos

Oppositiosta löytyy monta linjaa veronalennuksiin

Eduskunta alkaa huomenna arvioida hallituksen ensimmäistä talousarvioehdotusta. Oppositiopuolueista Kokoomus on kiitellyt esitystä, kun vasemmistoliitto ja Vihreät ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä paperiin. Ensi vuoden talousarvio hyväksytään joulukuussa.

Eduskunta ryhtyy tiistaina arvioimaan pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ensimmäistä talousarvioehdotusta. Keskustan, SDP:n ja RKP:n punamultahallituksella on vastassaan entistä kirjavampi oppositio, mikä on näkynyt varsinkin puolueiden suhtautumisessa hallituksen ehdottamiin tuloveronalennuksiin.

Suurin oppositiopuolue kokoomus on kiitellyt hallituksen verolinjauksia, mutta moittinut, että työllisyyden parantamiseksi tarjotaan "SDP:n komennossa" valmistelussa budjetissa vain vanhoja lääkkeitä.

Vasemmistoliitolle hallituksen veronalennustapa ei sen sijaan ole kelvannut. Puolueen mielestä hallituksen veropolitiikka on vastuutonta ja vaarantaa palveluiden kehittämisen. Hallituksen verolinjauksia on epäillyt myös vihreä liitto. Puolue epäilee, toteutuuko hallituksen toive siitä, että veronalennukset poikivat uusia työpaikkoja.

Kristillisdemokraatit korvaisivat osan ehdotetuista tuloveronkevennyksistä alentamalla sen sijaan ruoan arvonlisäveroa. Alkoholiverojen alentamista ehdotetulla tavalla puolue on pitänyt hätiköitynä. Alkoholiverojen alentamisen mallista oli alun perin erilaisia tavoitteita myös hallituksen sisällä. Enemmän samoilla linjoilla oppositio on ollut arvostellessaan sitä, miten keskustavetoisen hallituksen budjettiehdotus rasittaa kuntien taloutta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä sanoi äskettäin, että uuden hallituksen budjettiesitys on kuntien kannalta heikoin vuosiin. Edellisen hallituksen kuntaministeri Martti Korhonen (vas.) on epäillyt, että hallituksen veronalennukset haihtuvat taivaan tuuliin, kun kunnat joutuvat korottamaan omia veroprosenttejaan ja karsimaan palvelujaan.

Hallituksen riveissä ei muutospaineita

Verojen sekä työllisyys- ja kunta-asioiden lisäksi oppositio pitänee esillä vaatimuksia opintotuen parantamisesta. Hallitus lykkäsi mahdolliset ratkaisut siihen, kunnes asiasta tehtävät selvitykset valmistuvat loppuvuodesta.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäen "hyvinvointibudjetiksi" nimeämä esitys syntyi kevään hallitusneuvottelujen jälkituotteena tavanomaista sutjakammin, eikä hallituspuolueiden sisällä ole näkynyt mainittavia paineita muutosten tekemiseksi eduskunnassa.

Budjetin valiokuntakäsittelyä edeltävä lähetekeskustelu alkaa eduskunnassa tiistaina iltapäivällä, ja sitä on varauduttu jatkamaan keskiviikkona ja torstaina.

Valtion ensi vuoden talousarvio hyväksytään tavan mukaan joulukuussa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.