Mainos

"Opposition tiedonsaanti järjestettävä paremmin"

Venäjän Arkangelissa vieraileva presidentti Tarja Halonen toivoo eduskunnan pohtivan, kuinka vuotojupakat voitaisiin tulevaisuudessa välttää.

presidentti Tarja Halonen

Presidentti Tarja Halonen toivoo, että hallituksessa ja eduskunnassa pohditaan, millä keinoin voitaisiin välttää Irak-vuotojupakan kaltaiset tapahtumat tulevaisuudessa.

Halosen mielestä jatkoa varten tulisi harkita, miten opposition tiedonsaanti pitäisi järjestää paremmin. Hän ei ollut valmis tarjoamaan presidentin kansliaa tietotoimistoksi, vaan katsoi, että asian järjestäminen ja mahdollisten pelisääntöjen sopiminen on hallituksen ja eduskunnan asia.

Halonen uskoi suomalaisten kyllä selviytyvän suuremmitta ongelmitta viime aikojen poliittisesta myllerryksestä.
-Tämä oli yksi poikkeuksellinen vaihe, mutta tärkeintä on pitkä juoksu, Halonen sanoi.

Hän kommentoi Suomen tilannetta Arkangelin Trud-stadionilla, minne hänen miehensä tohtori Pentti Arajärvi oli juuri juossut selvitettyään elämänsä ensimmäisen maratonin ajassa 4.34.

Myötätuntoa Jäätteenmäkeä kohtaan

Halonen sanoi tuntevansa myötätuntoa eronnutta pääministeri Anneli Jäätteenmäkeä kohtaan ihmisenä, mutta ei halunnut puhua siitä minkälaiset suhteet heillä nyt on. Toisaalta Halonen sanoi muistavansa hyvin, millaista on olla poliitikko vaaliaikaan. Se on aikaa, jolloin kaikki käyvät ylikierroksilla.

-Se on kuin pikamatka maratonin keskellä, Halonen vertasi.

Kysymykseen vuotojupakan vaikutuksista presidentti-instituutioon Halonen totesi, että ei se tietenkään eduksi ole ollut. Nyt on kuitenkin mentävä eteenpäin, etsittävä kansliaan uusia ihmisiä, presidentti sanoi. Neuvonantaja Martti Mannisen seuraajaa pohditaan parhaillaan.

Presidentti-instituutio on kuitenkin tarpeellinen, jotenkin epäpoliittisena välittävänä instituutiona, joka antaa tilaa puolueiden välillä tiukoillekin yhteenotoille. Kysymykseen, vaikuttaako jupakka hänen mahdollisiin jatkoaikeisiinsa, ei Halonen antanut nytkään vastausta.

-Ans kattoo ny, hän naureskeli.

Presidentti onnitteli hääpareja

Miehensä juostessa presidentti Halonen kävi ihailemassa Arkangelin taidemuseon ikoneita, luuveistoksia ja maalauksia. Museon tilat ovat rapistuneet mutta kokoelma korkeatasoinen ja Halonen toivoi pääsevänsä takaisin paremmalla ajalla.

Keskusteluissa Arkangelin kuvernööri Anatoli Jefremovin kanssa käytiin läpi lähialueyhteistyön mahdollisuuksia. Arkangelin kiinnostus on suurta ja alueelle toivotaan suomalaisia sijoituksia ja matkailijoita lisää. Arkangelissa on suuret luonnonrikkaudet, joiden hyödyntäminen on vasta aluillaan. Timanttiesiintymien hyödyntäminen ei ole vielä alkanutkaan, vaikka ne ovat Venäjän toiseksi suurimmat.

Jefremovin mukaan yhteistyö suomalaisten kanssa on toiminut hyvin; Arkangelilla on läheiset suhteet mm. Oulun ja Lapin lääneihin. Oulun läänin maaherran Eino Siuruaisen on määrä rullaluistella Arkangeliin ensi viikolla, suomalaisseurueen mukana. Arkangelilaiset odottivat vieraitaan innolla. Yhtä innostuneen vastaanoton Halonen sai iltapäivällä vierailleessaan Malye Korelyn ulkoilmamuseossa. Vastaan tuli ainakin neljä morsiusparia, jotka hihkuivat innosta saadessaan presidentilliset onnentoivotukset.

Arajärvi alitti oman toiveaikansa

Tohtori Arajärvi juoksi ensimmäisen maratoninsa aikaan 4.34. Arajärvi alitti oman tavoiteaikansa lähes puolella tunnilla. Tavoitteekseen Arajärvi asetti ensin maaliin saapumisen, toiseksi sen että matka taittuisi juosten ja kolmanneksi sen, että aika olisi viiden tunnin nurkilla.

Maraton oli Arajärven ensimmäinen, mutta presidentti Halonen kertoi, että valmisteluita koitosta varten tehtiin yli koko talven.
-Juuri noin pitää tehdä, sanoi Halonen, kun suomalainen juoksijaporukka asettui startin jälkeen letkan hännille. Mukana juoksemassa olivat kansanedustaja Ilkka Taipale sekä Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jukka Pekkarinen ja asianajaja Ulf Månsson .

Taipale yritti maratonia myös viime vuonna, mutta joutui keskeyttämään koska juoksi niin hitaasti, että miliisi tuli epäluuloiseksi ja pysäytti hänet. Taipale pääsi kuitenkin pälkähästä esittämällä paikallisen mielisairaalan johtajan käyntikortin.

Tohtori Pentti Arajärvi ehti ensimmäisen maratoninsa aikana miettiä sitä, että maratonin juokseminen kesti suunnilleen yhtä kauan kuin väitöstilaisuus.
- Mutta väitöskirjan valmistelu kesti kyllä suunnilleen kaksi, kolme kertaa niin kauan kuin maratoniin valmistautuminen, Arajärvi pohti.

Hän ei heti maaliin saavuttuaan vielä arvioinut, ryhtyykö hän juoksemaan maratoneja jatkossakin, mutta ei myöskään sulkenut ajatusta pois.

Maaliintulo oli suuri mediatapahtuma, kun presidentti Tarja Halonen ja lauma kuvaajia kirmasi stadionin halki ottamaan juoksijoita vastaan.

Arkangelilaisen Gandvik-urheiluseuran maraton järjestettiin tänä vuonna 20:nnen kerran. Mistään massatapahtumasta ei ollut kyse; juoksijoita oli kaikkiaan noin 120, joista hieman yli puolet juoksi maratonia, loput kymmenen kilometrin matkaa.

-Ei mitään tekstiiliurheilua, naureskeli Halonen nähdessään miehensä sinisissä Suomi-verkkareissa ennen lähtöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.