Opposition suurmielenosoitus Belgradissa

Yli 150 000 ihmistä osallistui opposition suurmielenosoitukseen eilisiltana Jugoslavian pääkaupungissa Belgradissa.

Djindjic, Zoran, Jugoslavian demokraatteja


Mielenosoitus oli suurin kolmeen vuoteen Belgradissa. Mielenosoituksessa vaadittiin presidentti Slobodan Milosevicin eroa ja siirtymäkauden hallituksen muodostamista. Vastoin ennakkotietoja mielenosoituksessa puhui myös Vuk Draskovic, Serbian uudistuspuolueen johtaja. Draskovic vaati puheessaan ennenaikaisia parlamenttivaaleja uusien vaalilakien pohjalta.

-Olemme vankilassa, koska liittovaltiota ja Serbiaa johtavat ihmiset ovat eristyksissä muusta maailmasta, Draskovic julisti. Opposition toinen kärkihahmo, Demokraattisen puolueen Zoran Djindjic, kehotti presidentti Milosevicia ja tämän hallitusta eroamaan kahden viikon kuluessa.

-Jos he ovat vielä paikoillaan kahden viikon kuluttua, niin Serbia siirtyy kaduille, ei vain Belgradissa vaan kaikissa kaupungeissa, 50 kaupungissa samana päivänä, Djindjic sanoi. Belgradin keskustaan oli määrätty runsaasti poliisijoukkoja, jotka kuitenkin pysyttelivät syrjässä.

Mielenosoitus näytti sujuvan ilman pahoja välikohtauksia. Vielä juuri ennen mielenosoituksen alkua kerrottiin, että oppositiopuolueet eivät olleet pystyneet sopimaan erimielisyyksiään, jotka koskivat mm. mielenosoituksen puhujalistaa. Mielenosoituksen järjestäjiin kuului myös Jugoslavian ortodoksinen kirkko.

Mielenosoitus oli suurin Belgradissa sitten vuoden 1996, jolloin katumielenosoituksissa vaadittiin Milosevicia tunnustamaan opposition voitto kunnallisvaaleissa. Mielenosoittajat vaativat nyt paitsi presidentti Milosevicin eroa sekä väliaikaisen hallituksen perustamista valmistelemaan demokraattisia vaaleja. Hallitus pyrki estämään mielenosoituksen riistäytymisen käsistä muuttamalla lottoarvonnan ajankohtaa televisiossa ja määräämällä huhtikuusta asti maksamatta olleet eläkkeet maksuun eilen.

EU paheksuu opposition uhkailua

Ivica Dacic, Milosevicin sosialistipuolueen tiedottaja sanoi eilen, että viranomaiset valmistelevat ennenaikaisten vaalien pitämistä maassa. Dacicin mukaan oppositio edustaa vain pientä vähemmistöä, mutta mielipidetiedustelut paljastavat "kansan todellisen luonteen".

-Me emme pelkää vaaleja, mutta muut pelkäävät, Dacic uhosi. Euroopan unioni ilmoitti eilen olevansa syvästi huolestunut Serbian ja Jugoslavian hallitusten sekä valtiojohtoisen median jatkuvasti kasvavasta vihamielisyydestä oppositiota kohtaan. Erityisen huolestuttavina unioni piti Serbian pääministerin Mirko Marjanovicin lausuntoja, joissa tämä väitti erästä oppositiopuoluetta terroristiorganisaatioksi sekä oppositiojohtaja Vesna Pesicin uhkaamisesta oikeustoimilla.

"Tällaiset syytökset ja uhkaukset eivät ole omiaan luomaan sallivaa poliittista ilmapiiriä ja edistämään rauhanomaista poliittista kampanjointia maassa, joka pyrkii liittymään eurooppalaisten maiden perheeseen", todettiin lausunnossa, jonka esitti unionin tämänhetkinen puheenjohtajamaa Suomi.
(STT-DPA-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat