Opposition mielenosoitukset muuttuivat taas mellakoiksi Keniassa

Oppositio on luvannut järjestää kolmena perättäisenä päivänä hallituksen vastaisia mielenosoituksia, joiden pelätään jälleen äityvän väkivaltaisiksi.

Luodit ja kyynelkaasu olivat vastassa mielenosoituskieltoa uhmanneita opposition kannattajia Keniassa tänään. Ainakin kahden ihmisen on kerrottu saaneen surmansa Kisumun kaupungissa maan länsiosassa.

Virkavalta ja pääosin nuorista koostuneet protestoijien joukot ottivat yhteen myös pääkaupungissa Nairobissa ja aina Intian valtameren rannalla Mombasassa saakka.

Eniten väkeä oli ilmeisesti koolla Victoriajärven rannalla sijaitsevassa Kisumussa, silminnäkijöiden mukaan noin tuhat henkeä.

Kenian viranomaiset olivat kieltäneet joukkokokoukset yleisen järjestyksen vastaisina, mutta oppositiojohtaja Raila Odingan mukaan perustuslaillisesta oikeudesta osoittaa mieltä rauhanomaisesti ei aiota luopua.

- Mikään ei estä meitä järjestämästä tällaisia mielenosoituksia, Odinga sanoi Nairobissa.

Joulukuun presidentinvaalien tulokseen tyytymätön oppositio on kehottanut kannattajiaan kaduille kolmena päivänä tästä päivästä alkaen. Vaikka kahakoita syntyi eri puolilla maata heti ensimmäisenä päivänä, opposition protestiaalto näytti olevan joidenkin arvioiden mukaan hiipumassa.

Osasyy tälle saattaa olla opposition eilen saavuttama voitto, kun ODM-puolueen edustaja Kenneth Marenda valittiin Kenian parlamentin puhemieheksi. ODM on muutenkin parlamentin suurin puolue, ja Kenian suurin lehti kehottikin tänään oppositiota viemään taistelunsa kaduilta parlamenttiin.

Esimerkiksi pääkaupungin suurimman slummin Kiberan asukkaista monet suuntasivat mielenosoituksen sijasta töihin.

- Pelkäämme henkemme puolesta. Joukkovoima ei auta ja johtaa vain vaikeuksiin poliisin kanssa, kertoi 40-vuotias Jane Milimu.

USA: Vaalivoittajasta ei varmuutta

Satoja ihmishenkiä vaatineet levottomuudet alkoivat sen jälkeen kun istuva presidentti Mwai Kibakin julistettiin 27. joulukuuta pidettyjen vaalien voittajaksi. Tulos oli virallisenkin version mukaan niukka 10 miljoonan asukkaan maassa, vain 230 000 ääntä.

Yhdysvaltain Kenian-suurlähettiläs Michael Ranneberger asettui keskiviikkona tukemaan opposition väitettä epäselvyyksistä kertomalla, että amerikkalaisten mukaan vaali voitettiin enintään 100 000 äänellä.

- Ei ole todellakaan mahdollista sanoa varmasti kuka voitti, koska prosessi ei ollut läpinäkyvä, Ranneberger sanoi Daily Nation -lehdelle.

Lähettiläs kehotti kiistan osapuolia kuitenkin poliittiseen yhteistyöhön äänten uudelleenlaskemisen sijaan.

Heimojen väliseksi vihanpidoksi laajentuneet vaalilevottomuudet ovat karkottaneet Keniasta maan taloudelle elintärkeitä ulkomaisia turisteja. Lisäksi maan kehitysapuhanat uhkaavat sulkeutua jos osapuolet eivät onnistu palaamaan rauhanomaiseen vuoropuheluun.

(MTV3-STT-AP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat