Mainos

Oppositiolta täystyrmäys Hyssälän "sairaalahotelleille"

Oppositiopuolueissa on tyrmätty nopeasti sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän (kesk.) ehdotus italialaisen sairaalamallin tuomisesta Suomeen.

- Sairaalatoimintojen ulkoistaminen vaarantaisi terveydenhuoltopalvelujen tason, vaikka lääketieteellistä hoitoa ei ulkoistettaisikaan, vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen kommentoi tiedotteessaan.

- "Hoitotakuu-Hyssälästä" on nyt tullut "Hotelli-Hyssälä", kun ministeri keskittyy hoitotakuun sijasta unelmoimaan sairaalahotelleista, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini sanoi Mäntsälässä.

Myöskään SDP:n varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson ei pidä Hyssälän ehdotusta hyvänä.

- Ihmettelen, onko ministeri Hyssälä nyt ihan tosissaan huutokauppaamassa sairaaloiden potilashuoltoa. Tarkoittaako hän, että vähävarainen ei saisi sairaalassa esimerkiksi ylimääräistä peittoa tai juomaa, jos ei satu olemaan tarpeeksi rahaa? Tällaista nimittäin tapahtuu italialaisessa järjestelmässä, Guzenina-Richardson sanoo.

Hyssälä kirjoitti kolumnissaan tänään Salon Seudun Sanomissa vierailustaan italialaissairaalassa. Hän näki siellä sairaalamallin, jossa kaikki muu paitsi lääketieteellinen hoito ulkoistetaan yksityisille. Sairaala toimii eräänlaisena hotellina, jossa tarjotaan mm. siivous- ja ravitsemuspalveluita ja vaatehuoltoa. Vain lääkärit ja sairaanhoitajat kuuluisivat julkishallintoon.

"Mallista kärsisi viime kädessä potilas"

Pekosen mielestä suomalaiseen terveydenhuoltoon ei tarvita "bisnesmaailmasta tuotua ajattelumallia", vaan lisää henkilökuntaa, vähemmän kiirettä ja parempia julkisia palveluja. Hän epäilee, että Hyssälän mallissa suurin kärsijä on viime kädessä potilas.

Guzenina-Richardson odottaa ministeritason päättäjältä parempaa perehtymistä eri maiden terveydenhuoltojärjestelmiin.

- Yksi kiertokäynti paikallisessa mallisairaalassa ei kerro totuutta siitä, miten hyvin jokin sairaala toimii. Kun yksi poliittinen päättäjä kehuu oman maansa järjestelmää ulkomailta tulleelle vieraalle, on siinä pehmennyslinssi välissä. Toimintojen ryppyjä ei haluta näyttää.

Soini huomautti, että hallitus on juuri nostattanut julkisen terveydenhuollon maksuja ja nyt ministeri on valmis lisäämään pienituloisten ja sairaiden kustannuksia yksityistämistoimillaan.

Soinin mielestä julkinen terveydenhuolto on kansan turva, ja sitä pitää vahvistaa.

- On kansakunnalle kunniaksi ja ihmisille onneksi, että perusterveydenhuollosta ei tehdä taloudellisen saalistuksen välinettä, Soini sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.