Mainos

Oppositiolta risuja budjettiehdotuksesta

Kokoomuksen mielestä kitsailu matalapalkkatuen kanssa ja remonttityön jättäminen korotetun kotitalousvähennyksen ulkopuolelle eivät lisää työpaikkoja odotetulla tavalla.

Valtiovarainministeriön budjettiehdotus saa opposition riveistä kritiikkiä muun muassa siksi, ettei se sisällä riittäviä toimenpiteitä työllisyyden lisäämiseksi eikä talousvaikeuksista kärsivien kuntien auttamiseksi.

Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mielestä hallitus ei edelleenkään ole valmis panostamaan työllisyyteen vaan turvautuu tehottomaksi todettuihin työvoimapoliittisiin toimiin.

- Kauan odotettu ja monta kertaa siirretty päätös matalapalkka-alojen tuesta teki mahalaskun, kun hallitus leikkasi entisestään siihen varattua rahasummaa. Kokoomus ihmettelee myös tuen suuntaamista vain hyvin rajatulle joukolle, Katainen sanoi tiedotteessaan.

Kataisen mukaan tukijärjestelmän pitäisi kattaa kaikki matalapalkkainen työ, jos tavoitteena on luoda uusia työpaikkoja yksityiselle sektorille. Kokoomuksen mielestä esitys ei myöskään sisällä riittäviä panostuksia koulutukseen ja osaamiseen.

Kiitosta kokoomus antaa päätöksestä nostaa kotitalousvähennyksen enimmäisrajaa, vaikka noston olisi puolueen mielestä pitänyt koskea kaikkea kotona teetettävää työtä.

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa vaatii, että budjettiriihessä pohditaan keinoja pääkaupunkiseudun ja kasvukeskusten vaikean asuntotilanteen sekä korkeiden asumiskustannusten helpottamiseksi. Hallituksen on Sarkomaan mielestä lisäksi luovuttava kiinteistöveron korotuksesta.

- Ministeri Kalliomäen puheet pääkaupunkiseudun asuntotilanteen helpottamisesta ja asumiskustannusten hillitsemisestä ovat falskeja, niin kauan kuin hallitus toisaalla suunnittelee toimenpiteitä, jotka päinvastoin merkittävästi nostaisivat asumiskustannuksia. Kiinteistöveron korotus menisi suoraan vuokriin ja yhtiövastikkeisiin ja siten nostaisi kaikkien asumiskustannuksia, Sarkomaa sanoo.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtajan Martti Korhosen mukaan budjettiesitys lykkää jälleen kerran päätöstä vähävaraisimpien toimeentulon parantamisesta. Lisäksi kurjuus kunnissa jatkuu ja palveluja karsitaan, kun valtiovarainministeriö ei esitä lisää rahaa kunnille, Korhonen sanoo.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 02.08.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.