Mainos

Oppositiojoukot valmistautuvat etenemään kohti Kabulia

Afganistanin opposition joukot sanoivat tänään murtautuneensa Talebanin puolustuksen läpi ja edenneensä illalla strategisesti tärkeään Mazar-i-Sharifin kaupunkiin maan pohjoisosassa.

Talebanin edustajan mukaan talebanit ovat vetäneet joukkonsa kaupungista opposition hyökkäyksen jälkeen, kertoi uutistoimisto AIP. Yhdysvaltain puolustusministeriö ei vahvistanut tietoa kaupungin valtauksesta, mutta totesi, että tilanne Mazar-i-Sharifin alueella on "rohkaiseva".

Britannian pääministeri Tony Blair tervehti tyytyväisyydellä viimeaikaista kehitystä ja sanoi, että tilanne on kääntymässä Talebanin hallintoa vastaan. Opposition mukaan kaupunki vallattiin ilman taisteluja. -Meillä on koko kaupunki hallinnassamme. Talebanit eivät ryhtyneet taistelemaan, he juoksivat pakoon, sanoi tadzikkiopposition edustaja Ashraf Nadeem. Toinen pohjoisen liiton edustaja Mohammad Kargar kertoi puolestaan, että arviolta 2500 uzbekkikomentaja Rashid Dostumin sotilasta oli edennyt kaupunkiin ja ottanut noin 300 talebania vangiksi. Kaupunkia ennen Talebania johtanut Dostum kertoi aiemmin uutiskanava CNN:lle, että oppositio oli surmannut noin 500 Talebanin taistelijaa ja vanginnut useita satoja neljä päivää kestäneiden taistelujen aikana.

Siviiliväestö paennut

Suurin osa siviiliväestöstä on paennut Taleban-liikkeen hallussa olleesta Mazar-i-Sharifista, jota vastaan Afganistanin opposition joukot aloittivat tänään suurhyökkäyksen, kertoi opposition edustaja. Pohjoinen liitto on julistanut armahduksen kaikille kaupungin asukkaille, jotka aiemmin tukivat Talebania.

Pohjoisen liiton joukot etenivät amerikkalaisten ilmatuen avulla strategisesti tärkeän Mazar-i-Sharifin laitamille ja myöhemmin ne pääsivät itse kaupunkiin asti. Talebanin edustajat kuvasivat aiemmin tänään käytyjä taisteluja kaupungin lähistöllä kiivaiksi ja kertoivat talebanien torjuneen useita hyökkäyksiä aamusta lähtien.

Keskityksiä Kabulin lähellä

Satoja Afganistanin opposition joukkoja keskitettiin myöhään tänään panssarivaunujen tukemina Kabulin pohjoispuolella sijaitsevalle rintamalle, kertoivat silminnäkijät. Komentajien mukaan joukkojen oli määrä aloittaa eteneminen kohti Kabulia lähituntien aikana.

Uutistoimisto Reutersin kameramies näki arviolta 800 pohjoisen liiton sotilasta ja neljä panssarivaunua matkalla kohti eturintamaa.

Opposition keskittäessä joukkojaan Yhdysvaltain sotilaskoneet jatkoivat Talebanin asemien tulittamista alueella.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.