Mainos

Oppositiojohtajan surma kuohutti Tunisiassa – hallitus hajalle

Tunisiassa opposition kannattajat osoittivat päivällä mieltään maan valtapuoluetta vastaan oppositiojohtajan surman jälkeen. Pääkaupungissa Tunisissa tuhannet ihmiset tungeksivat sisäministeriön edustalla ja maan ammattiliitot uhkasivat yleislakolla.

Toistaiseksi tunnistamaton asemies ampui oppositiojohtaja, ihmisoikeusjuristi Chokri Belaidin, kun hän oli lähdössä kotoaan. Belaid oli arvostellut maan islamistista hallitusta. Belaidin perhe syyttikin surmasta valtaa pitävää Ennahda-liittoumaa.

Puolueen johtaja vakuutti kuitenkin, että islamistinen Ennahda on syytön veritekoon.

– Miten voisi olla mahdollista, että johtava puolue salamurhaisi Belaidin, mikä vain häiritsisi investointeja ja turismia, Rached Gannouchi sanoi.

Mielenosoittajat hyökkäsivät Ennahdan toimistoja vastaan eri puolilla maata. Puolueen toimisto sytytettiin tuleen myös Mezzounassa lähellä Sidi Bouzidia.

Arabikevään vallankumousten alkulähteillä Tunisian Sidi Bouzidissa roihusivat autonrenkaat. Mielenosoittajat heittelivät pulloilla ja kivillä poliisia. Poliisi vastasi kyynelkaasulla ja ampumalla ilmaan varoituslaukauksia.

Presidentti kotiin Ranskasta

Hallitus sanoi pyrkivänsä kaikin keinoin ottamaan pikaisesti kiinni Chokri Belaidin ampujan. Pääministeri Hamadi Jebali kuvasi kansanrintaman johtohahmon surmaa paitsi poliittiseksi salamurhaksi myös hyökkäykseksi Tunisian vallankumousta vastaan.

Hän kertoi myöhään keskiviikkona aikovansa hajottaa maan hallituksen. Uusi hallitus kootaan puolueettomista virkamiehistä. Oppositio oli jo aiemmin ilmoittanut vetäytyvänsä perustuslakia säätävän kokouksen työstä.

Presidentti Moncef Marzouki keskeytti vierailunsa Strasbourgissa, missä hän tapasi Ranskan presidentti Francois Hollanden.

Suomalaistutkija korostaa, ettei tekijä ole vielä selvillä, mutta väkivaltaisuudet ovat lisääntyneet viime kesästä lähtien selvästi. Tunisian radikaalit salafistit ovat aktivoituneet, ja maan poikkeustila on ollut voimassa useita kuukausia.

Professori Tuomo Melasuo ei kuitenkaan usko salafistien järkyttävän yhteiskuntarauhaa pitkään Tunisiassa.

– Salafistit ovat pitkässä juoksussa ohimenevä ilmiö, arvioi professori Melasuo Tampereen Rauhan- ja konfliktintutkimuskeskuksesta.

(MTV3 - STT - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.