Mainos

Oppositiojohtajan ero kiihdytti Japanin poliittista myllerrystä

Eron taustalla ovat ilmeisesti epäonnistuneet yhteistyöneuvottelut hallituksen kanssa. Oppositiojohtajaa on myös moitittu itsevaltaisesta johtamistyylistä.

Japanin oppositiojohtaja eroaa. Pääoppositioryhmittymän, demokraattisen puolueen, johtaja Ichiro Ozawa ilmoitti asiasta lehdistötilaisuudessa. Hän sanoi, ettei kuitenkaan aio jättää puoluetta kokonaan.

Eron taustalla ovat epäonnistuneet yhteistyöneuvottelut hallituksen kanssa. Pääministeri Yasuo Fukuda ehdotti toissapäivänä Ozawalle laajan yhteisen koalition muodostamista, mutta ajatus ei saanut vastakaikua demokraattipuolueen riveistä. Mediassa on arveltu, että idea olisi alun perin ollut lähtöisin Ozawalta.

Ozawaa on myös moitittu itsevaltaisesta johtamistyylistä sekä kulissien takana tehdyistä lehmänkaupoista.

- Neuvottelujen aloittaminen oli minusta hyvä ratkaisu. Mutta puolueen johto ei sitä hyväksynyt, joten tulkitsin sen epäluottamuksen osoitukseksi, selitti Ozawa lehdistötilaisuudessaan.

Eroaminen on ollut viime kuukausien trendi Japanin politiikan huipulla. Syyskuun alussa paikkansa jätti pääministeri Shinzo Abe eikä myllerryksen ei uskota päättyvän edes tähän. Asiantuntijat arvelevat, että päätöksenteko voi pahimmassa tapauksessa ajautua totaaliseen takalukkoon.

- Mitä tahansa voi tapahtua. Valtavien poliittisten mullistusten aika on alkamassa, katsoo valtio-opin professori Koichi Nakano.

Oppositioryhmä saattaa hajota

Japanin sisäpoliittiset pulmat alkoivat heinäkuun ylähuoneen vaaleista, joissa hallitseva liberaalidemokraattinen LDP kärsi murskatappion. Vaikka puolueella on yliote alahuoneesta, pystyy oppositio halutessaan hidastamaan päätöksentekoa ylähuoneen kautta.

Maassa onkin alkanut levitä huhuja ennenaikaisista alahuoneen vaaleista. Periaatteessa niitä ei tarvitsisi järjestää ennen syksyä 2009, mutta Japanissa arvellaan vaalien ajankohdaksi jo ensi kevättä, ehkä jopa tammikuuta. Liberaalidemokraatit kiistävät tiedot jyrkästi.

- Parlamentin hajottaminen ei ole missään nimessä suunnitelmissamme, vakuutti kabinettiministeri Nobutaka Machimura tv-kanava NHK:lle.

Ozawan ero sen sijaan voi hajottaa demokraattipuolueen. Se kun on sekalainen kokoelma entisiä LDP:n jäseniä, sosialisteja ja nuoria kovan linjan edustajia, joita yhdistää lähinnä pyrkimys syöstä liberaalidemokraatit vallankahvasta.

- Kaikki pyrkivät nyt vain pitämään puolueen koossa, arvioi Koien yliopiston professori Yasunori Sone.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.