Oppositiojohtaja vaatii Burman vastaisia pakotteita

Burman oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi kehotti tänään kansainvälistä yhteisöä ryhtymään Burman vastaisiin pakotteisiin maan sotilashallituksen pakottamiseksi poliittisiin muutoksiin. Suu Kyi esitti vetoomuksensa Burmasta salakuljetetulla videonauhalla, jonka EU:n parlamentin jäsenet julkistivat.

Tarvitsemme pakotteet, jotka tekevät täysin selväksi, etteivät taloudelliset muutokset ole Burmassa mahdollisia ilman poliittisia muutoksia, Suu Kyi sanoi videolla. Hänen mukaansa pelot siitä, että tavalliset burmalaiset joutuisivat kärsimään pakotteista, ovat turhia. Pakotteilla olisi Suu Kyin mukaan vaikutusta vain etuoikeutettuun kansanosaan.

Paineet sotilashallituksen vastaisiin toimiin ryhtymisestä ovat kasvaneet EU:ssa ja muissa länsimaissa sen jälkeen kun Burman hallitus kiristi otettaan demokratialiikkeestä toukokuussa. Monien EU-maiden mielestä pakotteet olisivat kuitenkin merkityksettömiä, elleivät Kiina ja muut Aasian maat ryhdy vastaaviin toimiin.

Suu Kyi teki kuitenkin eron aasialaisten investointien ja mahdollisten EU:n ja Yhdysvaltain investointien välillä. Aasian maat sijoittavat hänen mukaansa lähinnä hotelleihin, tavarataloihin ja matkailuteollisuuteen, joilla on merkitystä lähinnä hyvin etuoikeutetuille ryhmille. Muut investoinnit sen sijaan kohdistuisivat infrastruktuurihankkeisiin, joita Burma tarvitsee taloudellista kasvuaan varten, Suu Kyi sanoi. Pakotteet auttaisivat hänen mukaansa demokratialiikettä pitämällä sijoittajat poissa maasta.

Eurooppalaiset panimot lopettavat Burmassa

Carlsberg- ja Heineken-panimot ilmoittivat aiemmin tässä kuussa lopettavansa liikeyhteydet Burmaan. EU-maista varsinkin Tanska on ajanut pakotteita sen jälkeen kun Tanskaa, Norjaa, Suomea ja Sveitsiä Burmassa edustanut James Leander Nichols kuoli vankilassa kesäkuussa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Warren Christopher sanoi eilen, ettei Yhdysvallat pyri tällä hetkellä ajamaan läpi Burman vastaisia pakotteita. Christopher aikoo kuitenkin ottaa asian esille Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön Aseanin kokouksessa Jakartassa viikonloppuna.

Yhdysvaltalaisen virkailijan mukaan Thaimaan pääministeri Banharn Silpa-archa on sanonut, että Asean on valmis talouspakotteiden sijaan lisäämään sotilasjunttaan kohdistuvaa painostusta, jotta se ryhtyisi neuvotteluihin demokratiavoimien kanssa. Järjestön pääsihteeri Ajit Singh puolestaan sanoi tänään, ettei Burman politiikka ole ollenkaan aiheena Aseanin ulkoministerikokouksessa.
(STT-Reuter-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat