Mainos

Oppositio voittoisa Hollannin vaaleissa

Oppositiopuolue kristillisdemokraatit on voittanut Hollannin parlamenttivaalit. Murhatun Pim Fortuynin lista nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Oikeisto kaatoi Hollannin keskustavasemmistolaisen hallituksen maan eilisissä parlamenttivaaleissa.

Vaalien alla murhatun oikeistopopulistisen Pim Fortuynin lista (LPF) sai 26 paikkaa, ja siitä tuli toisen ja lopullisen ovensuukyselyennusteen perusteella maan toiseksi suurin puolue.

Oppositiossa olevat kristillisdemokraatit saivat eniten paikkoja, 40 parlamentin 150 paikasta. Kristillisdemokraateilla oli vanhassa parlamentissa 29 paikkaa. Uudeksi pääministeriksi tullee kristillisdemokraattisen CDA-puolueen johtaja Jan-Peter Balkenende.

Kaksi muuta puoluetta sai 24 paikkaa. Ne ovat pääministeri Wim Kokin johtama sosiaalidemokraattinen työväenpuolue (PvdA) ja markkinataloutta kannattava Vapauden ja demokratian puolue (VVD). Pääministeri Kokin johtamalla suurimmalla hallituspuolueella oli vanhassa parlamentissa 45 paikkaa, ja se menetti suurimpana häviäjänä siis lähes puolet paikoistaan.

Vapauden ja demokratian puolue (VVD) menetti 14 tähänastisista 38 paikastaan, ja pienimmän hallituspuolueen, sosiaaliberaalisen demokraattisen puolueen (D66:n) paikkaluku laski 14:sta kahdeksaan paikkaan. Kristillisdemokraattinen CDA-puolue palannee nyt hallitukseen kahdeksan oppositiovuoden jälkeen.

Tiedot perustuvat Hollannin television lopulliseen ennusteeseen, joka perustuu ovensuukyselyihin. Äänioikeutettuja Hollannin vaaleissa oli noin 12,5 miljoonaa.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.