Mainos

Oppositio valmistautui Mazar-i-Sharifin valtausyritykseen

Afganistanin opposition joukot ovat vahvistaneet asemiaan pohjoista Mazar-i-Sharifin kaupunkia vastaan tehtävää suurhyökkäystä varten.

Amerikkalaisten taistelukoneiden ja erikoisjoukkojen tukemana pohjoisen liitto sanoi lähestyvänsä strategisesti tärkeää kaupunkia alkuviikon menestysten jälkeen. Oppositiojoukot ovat viime päivinä edenneet useita kilometrejä ja olivat tänään runsaan 20 kilometrin päässä Mazar-i-Sharifista.

Pohjoinen liitto on kertomansa mukaan kehottanut Talebania vetäytymään kaupungista, jotta verenvuodatukselta vältyttäisiin. Liiton edustajan mukaan uusia taisteluja ei käyty tänään.

Talebanin edustaja korosti puolestaan, että amerikkalaisten B-52-pommikoneet iskivät kiivaasti Mazar-i-Sharifin lähistöllä. Strategisesti merkittävä kaupunki on talebanien hallussa. Oppositio päätti hyökkäyksestä sen jälkeen, kun sen edustajat neuvottelivat asiasta muun muassa uzbekkitaistelijoiden kanssa eilen. Oppositio aikoi käyttää hyökkäyksessä ainakin panssarivaunuja ja hevosia. Hevoset ovat liiton mukaan panssarivaunuja kätevämpiä vuoristoisessa maastossa.

USA iski ilmasta

Yhdysvaltain hävittäjät ovat tänään aamulla iskeneet Talebanin asemiin Kabulin pohjoispuolella. B-52-pommikone iski Talebanin rintamalinjaan kaksi kertaa, kertoi uutistoimisto AFP.

Yhdysvaltain sotilaskoneet laskeutuivat eilen ensimmäistä kertaa Afganistanin Begramin lentokentälle, joka sijaitsee Kabulin pohjoispuolella, kertoi Talebania vastustavan iranilaisen shiamuslimiryhmän edustaja iranilaisen uutistoimisto Irnan mukaan. Edustajan mukaan Yhdysvaltain koneet käyttivät kyseistä lentokenttää useita kertoja.

Yhdysvaltain puolustusministerin Donald Rumsfeldin mukaan Afganistaniin tehdyissä iskuissa on kuollut kymmenittäin Taleban-liikkeen ja terrorismista epäillyn Osama bin Ladenin al-Quaida-verkoston taistelijoita. Tarkkoja lukuja on kuitenkin mahdoton vahvistaa, hän sanoi. Korkean Talebanin edustajan mukaan ainakin 1 500 siviiliä on saanut surmansa iskuissa.

Pakistan ahdistaa Talebaneja

Pakistan on tänään sulkenut Talebanin konsulaatin Karachissa. Musharrafin mukaan Talebanin kaksi muuta konsulaattia - Quettassa ja Peshawarissa - voivat jatkaa toimintaansa.

Pakistanin hallitus kehotti jo aiemmin tällä viikolla Talebanin suurlähettilästä Abdul Salam Zaeefia lopettamaan päivittäiset lehdistökonferenssinsa, joissa hän on arvostellut jyrkästi Yhdysvaltain ilmaiskuja Afganistania vastaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.