Mainos

Oppositio vahvoilla Bulgarian vaaleissa

Bulgarian oppositioliitto yhdistyneet demokraattiset voimat (UDF) sai ovensuukyselyiden mukaan maanvyörymävoiton - 54-60 prosenttia äänistä - ja enemmistön parlamenttiin.

Presidentti Petar Stojanov ilmoitti myöhään illalla, että UDF:n johtajasta Ivan Kostovista tulee maan seuraava pääministeri.

Vaalivoitto merkitsee, että oppositio voi nyt edistää maan kipeästi kaipaamia talousuudistuksia. Jos ovensuukyselyt pitävät paikkansa, UDF saa 143 parlamentin 240 paikasta.

Bulgarialaiset äänestivät tänään ennenaikaisissa vaaleissa jälkeen kun parlamentti hajotettiin helmikuussa viisi viikkoa jatkuneiden katumielenosoitusten jälkeen. Protesteilla vastustettiin entistä kommunistista sosialistipuoluetta, joka ennätti olla vallassa runsaat kaksi vuotta.

Ovensuukyselyiden mukaan vallassa olleet sosialistit saavat vain 19 prosenttia äänistä. Vaalihuoneistot avattiin aamulla kello kuusi ja suljettiin illalla seitsemältä.

Oppositio julisti jo puolitoista tuntia ennen vaalihuoneistojen sulkemista saaneensa ehdottoman enemmistön parlamentissa. Voitonviestistä kerrottiin oppositiota lähellä olevan Darik -radioaseman lähetyksessä.

Vaaleja seurasi noin 200 ulkomaista tarkkailijaa, heidän joukossaan 85 Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustajaa. Lahjontaan ja rikollisuuteen tympääntyneiden bulgarialaisten odotetaan antavan äänensä yhdistyneet demokraattiset voimat -liitolle, jota johtaa pääoppositiopuolue demokraattisten voimien liitto (UDF).

Eilen julkaistujen mielipidemittausten mukaan oppositioliittoutuma on saamassa 56-62 prosenttia äänistä, kun hallitsevan sosialistipuolueen povataan saavan vain hieman runsaat 20 prosenttia.

Bulgariassa on noin 6,2 miljoonaa äänioikeutettua ja heidän on valittava uudet kansanedustajat lähes 4500 ehdokkaan joukosta. Vaaleissa oli edustettuna kaikkiaan 38 puoluetta. Viikkoja jatkuneet katumielenosoitukset painostivat Bulgarian hallituksen myöntymään helmikuussa ennenaikaisiin vaaleihin.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.