Mainos

Oppositio vaatii selvitystä kuntaministerin toimista

Lehtitiedon mukaan kuntaministeri Hannes Mannisen kuntataloudesta antamat lausunnot ovat ristiriidassa hallituksen muistion kanssa. Oppositio on arvostellut hallituksen toimintaa voimakkaasti.

Oppositio syyttää alue- ja kuntaministeri Hannes Mannista ja hallitusta eduskunnan tahallisesta harhaanjohtamisesta kuntataloutta koskevassa välikysymyksessä.

Taustalla on Helsingin Sanomien uutinen siitä, että eduskunnalle annettiin kuntatalouden tilasta kaunisteltua tietoa hallituksen viime viikolla käsittelemään taustamuistioon nähden.

Suurimman oppositiopuolueen kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jyri Häkämies pitää asiaa erittäin vakavana, mikäli lehtitiedot pitävät paikkansa. Hän huomauttaa antamassaan kannanotossa, että ministeri on eduskunnalle vastatessaan velvollinen pitäytymään totuudessa.

- Herääkin kysymys, pitäisikö oikeuskanslerin tai muun tahon tutkia välikysymykseen vastanneen alue- ja kuntaministeri Hannes Mannisen toiminta välikysymysvastausta antaessaan.

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Martti Korhonen vaatii hallituksen politiikkariihen muistioita eduskuntaan välittömästi anteeksipyynnön kera, jottei välikysymyskeskustelua tarvitsisi käydä uudelleen.

- Siinä ei aiheena olisi enää vain kuntapalvelujen tulevaisuus vaan myös hallituksen rehellisyys, Korhonen huomauttaa kannanotossaan.

Korhosen mukaan muistiosta tulleet tiedot kertovat, että hallitus antoi välikysymyskeskustelussa tietoisesti harhaista tietoa kuntien tilasta ja tulevaisuuden näkymistä.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen perää selvitystä Manniselta. Hänen mukaansa muistion tietojen perusteella näyttää siltä, ettei edes kuntatalouden todellisuus ole keskustalle riittävä syy ajaa läpi uudistusta, joka saisi aikaan elinvoimaisemman ja turvallisemman kunta- ja palvelurakenteen.

Vihreiden ryhmänjohtaja Heidi Hautala katsoo, että hallituksen alkaa olla aika kysyä itseltään, voiko se enää jatkaa näin eriseuraisena ja tosiasioita peitellen.

- Ministerin tulee puhua eduskunnalle totta, eikä asiaa voi jättää tähän.

HS: Kuntien ongelmia kaunisteltiin

Helsingin Sanomien mukaan hallitus kaunisteli kuntien ongelmia vastatessaan viime viikolla välikysymykseen. Lehden mukaan ministerien kuntataloudesta antamat lausunnot ovat ristiriidassa hallituksen muistion kanssa.

Muistiossa on kuntien taloudesta paljon synkempi kuva kuin mitä ministerit kertoivat vastauksessaan. Hallituksen viime viikolla pitämän politiikkariihen taustapapereissa arvioidaan, että alijäämäisten kuntien määrä kasvaa edelleen ja myös kuntien väliset erot kasvavat. Kuntaministeri Hannes Manninen vastasi välikysymykseen, että on kaikki syyt uskoa parantuvaan kuntatalouteen.

Hallituksen muistion mukaan kuntatalouden vahvistumista on tänä vuonna näkyvissä, mutta kuntatalous pysyy yhä alijäämäisenä. Lisäksi lainakanta kasvaa lähivuosina.

Papereissa myös korostetaan rakenteellisten uudistusten välttämättömyyttä, koska yhä useampi kunta on pysyvästi alijäämäinen.

Sailas: Kuntatalouden kuva riippuu oletuksista

Asiaa joutui ruotimaan TV1:n Lauantaiseura-ohjelmassa myös valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas.

Sailas katsoi, että kuntatalouden kuva riippuu pohjaksi otettavista oletuksista. Mikäli oletetaan, että kuntien menojen kasvu jatkuu viime vuosina nähtyä vauhtia, kunnat joutuvat Sailaksen mukaan velkakierteeseen ja suuriin ongelmiin. Jos taas oletetaan, että kuntien menojen kasvu hidastuu alle neljään prosenttiin, näyttää paljon paremmalta.

Itse hän sanoi lähtevänsä kuitenkin tilannekuvaa laadittaessa mieluummin pessimistisemmästä vaihtoehdosta, joka ei edellytä mitään toimenpiteitä.

Sailas korosti voimakkaasti kuntauudistuksen välttämättömyyttä. Hän huomautti, että uudistus olisi pitänyt toteuttaa jo 15-20 vuotta sitten ja varoitti vakavista ongelmista, mikäli tämä tilaisuus hukataan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.