Mainos

Oppositio vaati takuita Irlannin tuelle

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) ei pystynyt lupaamaan eduskunnalle, että Irlannille mahdollisesti annettavalle pankkituelle voidaan saada vakuuksia.

- En pysty lupaamaan, että esityksessä, jonka muut tekevät, olisi vakuuksia mukana, Katainen vastasi SDP-oppositiolle eduskunnan kyselytunnilla.

Kataisen hiillostamisen aloittanut Erkki Tuomioja (sd.) sanoi, että maksumiehiksi eivät saisi joutua vain muiden euromaiden veronmaksajat, vaan vastuuta kantamaan pitäisi saada myös riskipäätöksillään tilannetta synnyttämässä olleet luottolaitokset.

Katainen pystyi sanomaan vain, että Irlannin tilanteen selvittäjien tehtävänä on arvioida myös sitä, onko vakuuksien saaminen mahdollista. Vakuuksien selvälle vaatimiselle ei kuitenkaan tullut tukea muilta euromailta.

- Me olemme tehneet kaikkemme ja tulemme pitämään huolen, että vakuusmahdollisuuksia etsitään, Katainen puolustautui.

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen muistutti, että SDP vaati jo viime keväänä Kreikan tukipaketin käsittelyssä myös luotonantajat vastuuseen.

- Tämä oli keväällä teidän mielestä täyttä bluffia ja vakuudet mahdottomia, mutta nyt te olette kääntäneet takkinne.

Katainen vastasi, että kyllä Suomi ajoi vakuuksien saamista myös Kreikan tukemisessa, mutta niitä ei saatu.

Epäreilua verokilpailua

Jouko Skinnari (sd.) ehdotti, että pankkituen vastineeksi pitäisi vaatia osuuksia irlantilaisista pankeista.

Skinnari muistutti, että asia on herkkä suomalaisille. Talouskriisi 1990-luvulla hoidettiin itse ilman mitään Euroopan unionia tai Euroopan keskuspankkia.

Eero Heinäluoman (sd.) mielestä siitä vähintäänkin olisi pidettävä huolta, ettei Irlanti pääse jatkamaan verokilpailua alhaisella yritysveroprosentillaan.

-Kaikkia ruuveja kiristetään. Tulen pitämään sitä esillä. Se voi olla erinomainen asia, mutta ei yksin ratkaise, Katainen vastasi.

(MTV3 - STT)

Katso Rita Strömmerin ja Matti Maunun raportit:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.