Mainos

Oppositio uskoo Milosevicin hallinnon kaatuvan vuoden kuluessa

Serbian oppositio uskoo presidentti Slobodan Milosevicin kukistuvan tämän vuoden kuluessa. Zajedno-opposition johtoon kuuluva Vuk Draskovic kehotti tänään myös länttä lisäämään painostusta demokraattisten uudistusten aikaansaamiseksi Serbiassa.

Draskovic vieraili tänään Roomassa, missä hän tapasi mm. ulkoministeri Lamberto Dinin. Draskovicin mielestä suurvaltojen velvollisuus on varmistaa, että Milosevic noudattaa Bosnian rauhansopimukseen liittyvää lupausta demokratian edistämisestä Serbiasta.

Milosevic ei maininnut eilen julkistetussa haastattelulausunnossa, olisiko opposition vaalivoitto marraskuun kunnallisvaaleissa hänen mielestään tunnustettava vai ei. Serbian vaaliviranomaiset ilmoittivat tiistaina "alustavien tulosten" osoittavan, että oppositio oli voittanut vaalit Belgradissa ja Nisissä, Serbian kahdessa suurimmassa kaupungissa.

Opiskelijoiden järjestämässä mielenosoituksessa Belgradissa oli tänään mukaan myös satoja koiria. Opiskelijoiden mielenosoituskulkue lähti liikkeelle Belgradin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan edustalta. Opiskelijoiden marssiessa kohti kaupungin keskustaa mukaan tuli runsain joukoin koiranomistajia lemmikkeineen.

Ristivetoa puoluejohdossa

Serbian sosialistisessa hallituspuolueessa on vaikutusvaltaisia ryhmiä, jotka ovat ilmoittaneet vastustavansa opposition vaalivoiton hyväksymistä Belgradissa ja Nisissä. Tämän vastustuksen on arveltu olevan osoitus siitä, että myös Milosevic vastustaa opposition voiton tunnustamista.

Milosevicin vaimo Mirjana Markovic varoitti tänään Politika-lehdessä, että kiistely vaalituloksista saattaa muuttua sisällissodaksi.
-Jos serbit ryhtyvät sotaan toisiaan vastaan, se on heidän viimeinen sotansa, Markovic sanoi.

Mielenosoitukset ovat Markovicin mukaan vahingoittaneet Serbiaa niin poliittisesti kuin taloudellisestikin. Markovic johtaa uuskommunistista JUL-puoluetta, joka kuuluu sosialistien johtamaan kokoomushallitukseen.
(STT-Reuter-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.