Mainos

Oppositio tunkeutunut Kabuliin

Iranin television mukaan, Pohjoisen liiton joukot ovat vallanneet presidentinpalatsin ja muita tärkeitä julkisia rakennuksia Kabulissa. Niihin kuuluu myös valtiollisen Bakhtar-uutistoimiston toimitalo.

Iranin television Kabulissa olevan kirjeenvaihtajan mukaan oppositiojoukot valvovat myös kaupungissa olevia ulkomaisia suurlähetystörakennuksia.

USA:n eliittijoukot saapuivat

Joukko Yhdysvaltain eliittijoukkoihin kuuluvia siviilipukuisia sotilaita laskeutui aamulla helikopterilla Kabulin pohjoispuolella sijaitsevaan Bagramin lentotukikohtaan. Sotilaiden aseistuksena on M-16-rynnäkkökiväärejä. Kuusimiehisen ryhmän saapumisesta kertoi uutistoimisto Reutersin kameramies.

Myös qatarilainen televisiokanava al-Jazeera kertoi eliittijoukkojen saapumisesta. Reutersin mukaan helikopterista purettiin varusteita, ja sen mukana poistui neljä kuudesta saapuneesta eliittijoukkojen miehestä.

Afganistanin entinen pääministeri Gulbuddin Hekmatyar sanoi al-Jazeeran puhelinhaastattelussa neuvottelevansa pohjoisen liiton ja Talebanin välillä yhteistyön käynnistämiseksi. Teheranissa maanpaossa asuva Hekmatyar siirtyi aiemmin Talebanin tukijaksi.

Pohjoisen liiton joukot valtasivat tänään myös Kandaharissa sijaitsevan lentokentän. Kandahar on Afganistania hallitsevan Taleban-liikkeen päätukikohta. Asiasta kertoi qatarilainen al-Jazeera-televisiokanava.
Al-Jazeera ei kuitenkaan maininnut tietolähdettään. Kanava täsmensi myös, että kyseessä ei ole Kandaharin päälentokenttä.

Uutistoimisto Reuters puolestaan perustaa tietonsa lentokentän valtauksesta paikallisiin heimojohtajiin. Al-Jazeeran Kandaharissa oleva toimittaja raportoi aiemmin tänään kuulleensa tulituksen ääniä kaupungin luoteisosista. Toimittajan mukaan tilanne kaupungissa on jännittynyt.

Taleban-liikkeen joukot ovat vetäytyneet kokonaan Afganistanin pääkaupungista Kabulista, kertoi opposition edustaja tänään.

-Täällä ei ole enää talebaneja, sanoo maan syrjäytetyn presidentin Burhanuddin Rabbanin neuvonantaja uutistoimisto AFP:lle Kabulista. Taleban syrjäytti Rabbanin hallituksen vuonna 1996.

Yhdysvallat iski pommeilla kaupunkiin viime yönä, ja talebanien vetäydyttyä opposition joukot ovat tunkeutuneet kaupunkiin.

Pohjoisen liiton puolustusministeri kenraali Mohammad Fahim ja ulkoministeri Abdullah Abdullah saapuivat aamulla Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin. Asiasta kertoivat silminnäkijät. Ministerien perässä tuli joukko sotilaspoliiseja ja heidän jälkeensä satoja pohjoisen liiton taistelijoita.

Kabuliin saapui uutistoimisto AFP:n mukaan yhteensä tuhat poliisia, sotilasta ja kansalliskaartilaista kuorma- ja panssariautoilla sekä jalan. Rahanvaihtajat kertoivat, että Afganistanin päärahamarkkinoilta on varastettu miljoonia dollareita Talebanin vetäytyessä ja pohjoisen liiton edetessä kaupunkiin, kertoivat rahanvaihtajat uutistoimisto AFP:lle aamulla.

Yhtäkään markkinoiden 80 rahanvaihtotoimistosta ei jätetty koskematta, vaan tuntemattomat varkaat veivät mukanaan kuorma-autolasteittain rahaa.

-Siinä oli koko pääomamme. Jopa tietokoneet, matot ja teekannut ovat menneet. Tämä on rikos Afganistania, afgaaneja ja islamia vastaan, sanoi Shara-e-Shazada-rahanvaihtotoimiston johtaja Haji Amin Jan Khosti.

Talebanin vetäytyminen on aiheuttanut laajaa pelkoa ryöstelystä ja väkivallasta. Pohjoisen liiton joukot etenivät varhain tänään Kabulin porteille, ja poliiseista koostuva kärkijoukko tunkeutui itse kaupunkiin.

Pohjoisen liiton joukot etenivät aamulla myös kohti pääkaupungista Kabulista itään sijaitsevaa Jalalabadin kaupunkia. Kaupunki sijaitsee lähellä Pakistanin rajaa ja vartioi tärkeää Khyberin solaa. Asiasta kertoi afganistanilainen AIP-uutistoimisto.

Uutistoimiston mukaan oppositiojoukot ovat vallanneet noin 50 kilometriä Kabulin ja Jalalabadin välistä tietä. Jalalabadin lähistöllä on sijainnut lukuisia Osama bin Ladenin al-Qaeda-verkoston koulutusleirejä.

Uutiskanava CNN:n mukaan oppositio olisi ottanut haltuunsa myös Lounais-Afganistanissa, Iranin rajalla sijaitsevan Nimruzin maakunnan. Oppositio sai lähellä sijaitsevan Heratin haltuunsa jo eilen. Nimruz sijaitsee strategisesti tärkeästi Heratin ja Talebanin keskeisen tukikohdan Kandaharin välissä.

Nimruzin valtaamisesta ei kuitenkaan ole saatavilla riippumatonta vahvistusta. Yhden Talebanin pidättäminä olevista kristillisistä avustustyöntekijöistä isä kertoi tänään uutistoimisto AFP:lle, että kahdeksan avustustyöntekijää on siirretty Taleban-joukkojen mukana Kandahariin.

Talebanin ulkoministeriön virkamies myöntää Pohjoisen liiton joukkojen vallanneen osia Afganistanin pääkaupungista Kabulista. Virkamies korostaa, ettei Kabul ei ole vielä kokonaan pohjoisen liiton hallinnassa, vaan kertoi, että vastarinta jatkuu kaupungissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.