Mainos

Oppositio syrjään Kazakstanissa

Kansainvälisten tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät taaskaan täyttäneet kansainvälisiä vaatimuksia.

Keskiaasialaisessa Kazakstanissa presidentti Nursultan Nazarbajevin puolue on saanut murskavoiton parlamenttivaaleissa. Alustavien tulosten mukaan presidentin puolue sai 88 prosenttia äänistä, kun taas oppositiopuolueet jäivät täysin ilman edustusta parlamentissa.

Keskusvaalilautakunnan mukaan sosiaalidemokraattinen pääoppositiopuolue sai runsaat 4,6 prosenttia äänistä, kun äänikynnys oli 7 prosenttia.

- Jos nämä tulokset pysyvät voimassa, presidentin puolue saisi kaikki 98 paikkaa, sanoi vaalilautakunnan puheenjohtaja Kuandyk Turgankulov toimittajille pääkaupungissa Astanassa.

Sosiaalidemokraatit torjuivat tulokset tuoreeltaan.

- Olemme takaisin Neuvostoliitossa ja yksipuoluejärjestelmässä, sanoi yksi puolueen johtajista Amirzhan Kosanov. - Mutta poliittinen elämä ei pääty 18. päivä elokuuta; taistelu jatkuu.

Ei täysin avointa

Vaalit eivät kaikilta osiltaan täyttäneet kansainvälisiä vaatimuksia, sanoivat kansainväliset tarkkailijat. Tarkkailijoiden mukaan vaalien jälkeistä ääntenlaskua olisi pitänyt valvoa paremmin ja puolueiden mahdollisuutta päästä parlamenttiin olisi pitänyt helpottaa.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat sanoivat, että maassa on kuitenkin tapahtunut edistystä.

-Puutteista huolimatta uskon, että nämä vaalit vievät Kazakstania eteenpäin kohti demokraattista maata, sanoi tarkkailijoiden edustaja Consiglio Di Nino.

Länsimaisten tarkkailijoiden mukaan yhdetkään Kazakstanin itsenäisyyden aikaiset vaalit eivät ole olleet täysin rehelliset ja avoimet.

Voittoa juhlittiin

Presidentti Nazarbajev ei jäänyt odottamaan virallisia tuloksia, vaan juhli Nur Otan -puolueensa voittoa Astanassa pidetyssä konsertissa.

- Kun saamme viralliset tulokset huomenna, maa pääsee aloittamaan uuden poliittisen järjestelmän, hän sanoi yleisölle nostettuaan kätensä voiton merkiksi.

- Olen varma siitä, että kazakstanilaiset ovat valinneet tien, joka johtaa rauhaan, yhteisymmärrykseen, vaurauteen ja kaikkien kazakstanilaisen elämän kohentumiseen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.