Oppositio ryöpytti hallitusta ja vaati lisää rahaa hoitajille

Oppositio vaatii hoitajille kunnille 600 miljoonaa euroa lisää. Lisäksi äänestäjille perättiin vaaleissa "kuluttajansuojaa" tyhjiä vaalilupauksia vastaan.

Hallitus ja eritoten sen toinen pääosapuoli kokoomus ovat saaneet välikysymyskeskustelussa kimppuunsa hoitajien työsopimustilanteen kiihdyttämän opposition.

Lehtereillä keskustelua seuranneiden hoitajien ahdingon sijaan pääosaan karkasivat kuitenkin vaalilupaukset ja niiden pitäminen. Asiaa on eduskunnassakin puitu jo moneen otteeseen, eikä keskusteluun tullut paljon puheen lisäksi puolin eikä toisin enää mitään uutta.

Hallituksen 150 miljoonan satsaus naisvaltaisten alojen palkkatukeen tuomittiin riittämättömäksi, ja kunnille vaadittiin 600 miljoonan euron lisärahaa ensi vuoden budjettiin. Hallitus kiisti syytökset ja torjui vaatimukset lisäsatsauksesta.

- Meidän osuutemme ei tule enää muuttumaan, välikysymysvastauksen esittänyt peruspalveluministeri Paula Risikko kuittasi. Hän totesi, että yli 12 prosentin sopimus oli reilusti korkeampi kuin vientialoilla keväällä tehdyissä ratkaisuissa.

Opposition syytösryöpyn ministeri niputti politiikassa paljon hyödynnettyyn vanhaan palokuntalaisvitsiin "väärin sammutettu".

Vanhanen paheksui ajoitusta

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) puuttui keskusteluun paheksumalla välikysymyksen ajoitusta.

- Olisin toivonut, että oppositio olisi tehnyt välikysymyksen silloin kaksi viikkoa sitten, kun se tästä päätti.

Vanhanen piti kysymyksen ajoitusta selvänä taktikointina, joka on vaikeuttanut kunta-alan neuvotteluja. Opposition esittämä 600 miljoonan lisäsatsaus romuttaisi puolestaan kehysmenettelyn ja olisi pääministerin mielestä totaalinen virhe.

SDP:n Eero Heinäluoma sanoi, että välikysymys ajoitettiin nimenomaan niin, ettei sitä voida sekoittaa neuvotteluihin.

- Oli suurta vastuuntuntoa, että annettiin ratkaisujen syntyä sekä ammattijärjestöjen että työnantajan hallinnassa vapaasti.

Heinäluoman mukaan hoitajalakon välttämiseen riittäisi huomattavasti vähempikin kuin 600 miljoonaa, mutta kuntapalvelujen pelastamiseen tarvitaan koko summa.

Kokoomus jälki-istuntoon

Opposition ryhmäpuheissa perättiin muun muassa äänestäjille kuluttajansuojaa.

- Kokoomus onkin tarpeen jättää jälki-istuntoon, seisomaan vilpoiseen komeroon, haalistunut ruiskukka rintapielessä ja taskussa vakava kirjallinen varoitus, kotimuistutus petetyistä lupauksista Suomen kansalle, SDP:n ryhmäpuhuja Jukka Gustafsson maalaili.

Vasemmistoliiton Merja Kyllönen patisti valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok.) löysäämään budjettiraamia ja hillitsemään valtionvelan lyhentämistahtia kuntapalvelujen hyväksi. Muuten hoitajat ryntäävät ulkomaille tai vaihtavat muihin töihin.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen oli aistinut pääministeri Vanhasen puheista kyllästymistä kokoomuksen vaalipyykin pesemiseen. Hän ihmetteli myös, että tasa-arvoerä on jaettu sellaisillekin kunta-aloille, joissa keskipalkka on reilusti yli 5000 euroa kuukaudessa.

- Mihin on unohtunut samapalkkaisuuserän kolmas jakokriteeri - alipalkkaus? Eikö hallitus ole hyväksynyt oman ohjelmansa vastaisen ratkaisun?

Perussuomalaisten Timo Soini sai kytkettyä sairaanhoitajien palkkauksen EU:n aiheuttamiin ongelmiin ja menoeriin. Soini muistutti, että Suomi maksaa vuosittain 141 miljoonaa euroa rikkaan Britannian EU-jäsenmaksuosuudesta eli lähes yhtä paljon kuin hallitus lupaa tasa-arvoerää.

Eduskunta äänestää hallituksen luottamuksesta perjantaina.

Hoitajat pettyivät kansanedustajien puheisiin

Ministereiden ja kansanedustajien kinastelua hoitajien palkoista eduskunnan lehterillä seuranneet sairaanhoitajat poistuivat talosta pettyneinä.

- Sellainen löpinä ei meidän asiaa aja mihinkään. Kyllä se asia meidän on itse hoidettava, halikkolainen sairaanhoitaja Jouni Laaksonen puuskahti.

- Luulin ensin, että olen vihainen, kun tulen täältä. Mutta eihän tästä tullut edes vihaiseksi. Olen äärimmäisen surullinen siitä, miten näistä asioista keskustellaan tällä tasolla. Mitään tekemistä meidän työn kanssa sillä ei ollut, porvoolainen kätilö Tarja Tohka sanoi.

Hoitajien ammattiliitto Tehy on pannut toivonsa siihen, että hallitukselta tulisi vielä lisää rahaa hoitajien palkkoihin. Ministerin suulla tehtiin jälleen selväksi, että sitä ei tipu. Oppositio protestoi äänekkäästi alhaalla salissa, mutta lehterillä hoitajat eivät hätkähtäneet.

- En ole missään vaiheessa kuvitellut, että hallitukselta tulisi lisää rahaa. Kyllä se on jollakin muulla tavoin tapeltava, Laaksonen sanoi.

Turkulainen mielenterveyshoitaja Pekka Pöyhönen harmitteli, miten puheissa rinnastettiin ikävällä tavalla valtion ulkomaanvelan maksu ja hoitajien palkat.

- Pitkin syksyä on kiemurreltu ulos lupauksista. Se on ollut ikävää kuultavaa, hän sanoi.

Tohkan korvissa eduskunnan keskustelu oli ala-arvoista eikä sillä ollut juuri mitään tekemistä hoitajien työn kanssa.

- Kauheasti ne on ymmärtäväisiä sinne tänne, mutta heille tekisi hyvää tulla katsomaan sitä työtä. Itse olen katsonut 30 vuotta tilipussini kehitystä ja aina kuullut, että ensi kerralla on sitten teidän aika.

Hoitajien palkoista on joka tapauksessa tullut poliitikkojen kiistelyn kohde. Haittaako se ammattiliittoa omassa yrityksessään?

- Mulle se on yksi hailee, haittaako vai ei. Me tiedetään, että ollaan oikealla asialla, ja varmasti poliitikotkin sielussaan tietävät sen, kun hoitoa hekin tarvitsevat, Tohka sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat