Mainos

Oppositio pakottaisi kunnat lailla ruotuun vanhustenhoidossa

Oppositiopuolueet eli SDP, vasemmistoliitto, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset tivaavat välikysymyksessään hallitukselta lakia vanhusten palveluista ja oikeuksista.

Hallitus vastaa välikysymykseen syyskuun viimeisellä viikolla.

Välikysymyksen ensimmäisen allekirjoittajan, SDP:n ryhmäjohtajan Tarja Filatovin mielestä lakia tarvitaan, koska kunnissa on paljon eroja vanhustenhoidossa. Välikysymyksen taustalla ovat lääninhallitusten tekemät selvitykset vanhustenhoidon puutteista.

- Aina kuntien välillä olevat erot eivät ole kiinni rahasta. On selvästi tilanteita, joissa joku kunta hoitaa paremmin, koska sillä on paremmat voimavarat. Jossain kunnassa on puutteita sen takia, että puuttuu myös rahaa. Mutta on kyse myös priorisoinnista kuntatasolla, Filatov sanoo.

Tilannetta voi Filatovin mielestä verrata päivähoitoon, jossa on tiukka lainsäädäntö ja puutteista huolimatta palvelu valtakunnallisesti tasavertaisempaa kuin vanhustenhoidossa.

Tiukkaa lainsäädäntöä tarvitaan myös siksi, että vanhukset ovat aika nöyriä vaatimaan oikeuksiaan.

Kunnissa karsastetaan tiukkaa lainsäädäntöä

Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Jussi Merikallio toteaa, että uudet tiukat normit ja lain eivät välttämättä palvele vanhustenhoidon kehittämistä.

Lääninhallitusten selvityksissä mainitut tapaukset ovat Merikallion mukaan ääripäitä, eivätkä kuvaa vanhustenhoidon tilaa kokonaisuudessaan.

Vasemmistoliiton ryhmäjohtajan Annika Lapintien mielestä kunnat vastustavat uusia velvollisuuksia, jos samalla ei anneta rahaa niiden hoitamiseen. Hän olisi valmis "korvamerkitsemään" valtionapuja vanhustenhoitoon.

Kristillisdemokraattisen ryhmän varapuheenjohtajan Leena Rauhalan mielestä vanhustenhoidossa ei voi ehkä käyttää rikos-sanaa. Ihmisoikeusloukkauksista voidaan ainakin puhua.

Perussuomalaisten ryhmäjohtaja Raimo Vistbacka huomauttaa, että lainsäädännöstä löytyy vahvemmat oikeudet lypsylehmien ja vankien ulkoiluun kuin laitoksissa olevien vanhusten pääsyyn ulkoilmaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.