Mainos

Oppositio: Merkittäviä voittoja Afganistanissa

Afganistanin oppositiojoukot ilmoittivat tänään merkittävistä sotilaallisista voitoista taisteluissa maata hallitsevaa Talebania vastaan.

Opposition ulkoministerin Abdullah Abdullahin mukaan oppositio on ottanut haltuunsa Bamiyanin kaupungin Keski-Afganistanissa ja edennyt lännessä lähelle Heratin kaupunkia.

Opposition joukot olivat ulkoministerin mukaan siirtymässä kohti Kunduzin maakuntaa koillisessa vallattuaan Takharin maakunnan pääkaupungin Taloqanin.

Abdullah ei myöskään sulkenut pois mahdollisuutta, että pohjoisen liiton joukot etenevät pääkaupunkiin Kabuliin lähipäivinä.

Opposition edustaja ilmoitti uskovansa, että talebanit ovat menettäneet merkittävän osan sotilasvoimastaan.

Arviolta 15 000:ta Talebanin pohjoisessa olevaa sotilasta on saarroksissa Kunduzin maakunnassa, ja opposition taistelijat ovat etenemässä kohti aluetta, Abdullah sanoi Jabal-us-Sarajissa pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Taleban on ulkoministerin mukaan menettänyt viime päivien taisteluissa suuren joukon sotilaitaan.

-Tämän suuren tappion myötä he eivät ole menettäneet pelkästään laajoja alueita, vaan myös pääosan taistelijoistaan, Abdullah sanoi.

Taktinen peräytyminen

Taleban-liike vahvisti tänään, että se oli vetäytynyt taktisista syistä kolmesta pohjoisesta maakunnasta, kertoi Pakistanissa toimiva afgaanien uutistoimisto AIP.

-Ei ole mitään syytä huoleen, joukkomme ovat ryhmittymässä uudelleen ja vetäydyimme noista maakunnista taktisesti, sanoi Talebanin edustaja.

Liikkeen mukaan taktinen vetäytyminen tehtiin Samanganin, Sara-i-Polin ja Jozjanin maakunnista. Opposition pohjoinen liitto kertoi eilen vallanneensa kyseiset maakunnat.

Vähäistä vastarintaa

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld sanoi tänään, että pohjoisafganistanilaisessa Mazar-i-Sharifin kaupungissa käydään vielä hajanaisia taisteluja opposition ja Talebanin joukkojen kesken.

-Mazar-i-Sharif on käytännöllisesti katsoen pohjoisen liiton hallinnassa, mutta kaupungissa esiintyy edelleen vähäistä vastarintaa, Rumsfeld sanoi.

Puolustusministerin mukaan opposition joukot ovat kohdanneet vastarintaa sekä Talebanin että Osama bin Ladenin johtaman al-Qaeda-järjestön taholta.

Opposition joukot valtasivat perjantaina strategisesti tärkeän kaupungin, jossa valta on vaihtunut neljästi neljän viime vuoden aikana. Taleban myönsi vetäytyneensä kaupungista, mutta ilmoitti ryhmittävänsä joukkonsa uudelleen kaupungin ulkopuolella.

Rumsfeld totesi tänään, että Taleban saattaa yrittää vallata takaisin kaupungin. Mazar-i-Sharifin kautta kulkee tärkeä huoltoreitti Uzbekistaniin.

Kabulia moukaroitiin


Amerikkalaiset taistelukoneet moukaroivat Afganistanin pääkaupunkia Kabulia varhain tänään. Paikallisten asukkaiden mukaan kaupunkiin pudotettiin ainakin 10 pommia. Pommitusten uskotaan valmistavan opposition joukoille maaperää hyökätä Kabuliin.

Pohjoinen liitto uhkasikin jo aiemmin aloittavansa suurhyökkäyksen pääkaupunkiin lähipäivinä.

-Joukkomme ovat kerääntymässä Kabulin pohjoispuolelle hyökätäkseen kaupunkiin, mutta ensin tarvitsemme Yhdysvaltojen pommituksia Talebanin kohteisiin, sanoi pohjoisen liiton shiamuslimijohtaja Saeed Hussain Anwari.

Kabulin sotilaslentokentälle Bagramiin on jo kerääntynyt satoja opposition taistelijoita ja panssarivaunuja.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ennätti eilen varoittaa, ettei pohjoisen liiton tulisi vallata Kabulia. Yhdysvallat haluaa taata, että Talebanin jälkeinen hallitus Afganistanissa edustaa tasaisesti kaikkia etnisiä ryhmiä.

Pohjoisen liiton ulkoministeri Abdullah Abdullah tähdensi sunnuntaina, ettei liitto halua vallata Kabulia ennen kuin tulevasta hallituksesta on sopimus. Jos kuitenkin Afganistaniin muodostuu valtatyhjiö, liiton joukot saattavat hyökätä Kabuliin.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja