Mainos

Oppositio lujittaa otettaan vallasta Kirgisiassa

Maan väliaikaiseksi presidentiksi ja pääministeriksi nimitettiin oppositiojohtaja. Pääkaupunkiin Bishkekiin on julistettu öinen ulkonaliikkumiskielto.

Kirgisian uudet johtajat tiukensivat otettaan vallasta nimittämällä tänään väliaikaishallituksen ja ilmoittamalla uusista vaaleista.

Maan virkaa toimittavaksi presidentiksi ja väliaikaiseksi pääministeriksi nousi oppositiojohtaja Kurmanbek Bakijev. Hän nimitti ulkoministerikseen toisen oppositiohahmon Rosa Otubajevan ja ilmoitti, että parlamentti hyväksyy viikonloppuna uuden hallituksen, joka palvelee vaaleihin asti.

Tiedot Kirgisian syrjäytetyn presidentin Askar Akajevin olinpaikasta olivat tänään epäselviä. Naapurimaan Kazakstanin hallintoa lähellä olevien lähteiden mukaan Akajev pakeni opposition mielenosoittajia Kazakstaniin mutta poistui sieltä tänään.

Kirgisialaiselle uutistoimistolle lähettämässään viestissä Akajev vakuutti aikovansa palata kotimaahansa. Hän kutsui maan vallanvaihdosta laittomaksi.

- Ryhmä vastuuttomia poliittisia seikkailijoita ja salaliittolaisia lähti rikolliselle polulle ja riisti itselleen vallan voimakeinoja käyttäen, Akajev sanoi. Hän kiisti tiukasti eronneensa virastaan

- Huhut erostani eivät ole totta. Tämänhetkinen oleskeluni ulkomailla on vain tilapäistä.

Uutistoimisto Itar-Tassin mukaan Akajev sanoi poistuneensa Kirgisiasta välttääkseen verenvuodatuksen.

- Minulla oli käytössäni riittävästi voimakeinoja levottomuuksien estämiseksi. Mutta kuten muistatte, jo silloin kun maan eteläisten alueen häiriöt alkoivat, ilmoitin selvästi, etten käyttäisi voimaa kansalaisiani vastaan, hän sanoi.

Pääkaupunkiin ulkonaliikkumiskielto

Silminnäkijät kuvasivat Kirgisian pääkaupungin Bishkekin katuja perjantaina rauhallisiksi. Edellisenä yönä kauppoja oli ryöstetty laajasti. Eilen levottomuuksissa kuoli viranomaisten mukaan ainakin kolme ihmistä ja 173 joutui sairaalahoitoon.

Oppositiojohtajat vetosivat tänään järjestyksen puolesta ja asettivat uutistoimisto DPA:n mukaan pääkaupunkiin öisen ulkonaliikkumiskiellon.

Politiikan tarkkailijat pohtivat, mikä vaikutus Kirgisian vallankumouksella on muihin alueen itsevaltaisesti johdettuihin maihin. Jotkut näkivät yhtäläisyyksiä Georgian toissavuotisiin ja Ukrainan viimevuotisiin tapahtumiin, joissa oppositio kaatoi hallitukset.

- On vaikea ennustaa, mikä maa on seuraava, mutta voin varmasti sanoa, että seuraava tulee, Ukrainan apulaispääministeri Mykola Momenko sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan vieraillessaan Tokiossa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA-Itar-Tass)

(Seitsemän uutiset 25.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.