Mainos

Oppositio kehottaa zimbabwelaisia yleislakkoon

Zimbabwen oppositio kehottaa kansalaisia ensi viikolla yleislakkoon, kunnes presidentinvaalien tulokset on julkaistu.

Liki kahden viikon takaisen vaalin virallisia tuloksia ei ole ilmoitettu vieläkään.

- Pysykäämme tiistaista lähtien kodeissamme, kunnes presidentinvaalien tulokset on ilmoitettu, sanottiin oppositiopuolue MDC:n jakamassa lentolehtisessä.

Oppositio katsoo ehdokkaansa Morgan Tsvangirain voittaneen vaalit.

- (Robert) Mugaben presidenttikausi päättyi 29. maaliskuuta 2008, sanottiin lentolehtisessä.

Tsvangirai itse vaati jälleen, että Mugaben on erottava heti.

Viranomaiset kielsivät kaikki poliittiset joukkokokoukset pääkaupungissa Hararessa. Syyksi ilmoitettiin, että poliiseja ei ole riittävästi valvomaan kokouksia.

Poliisin tiedottaja Wayne Bvudzijena sanoi, että poliisi "ei näe syytä joukkokokousten pitämiseen, koska vaalit on jo pidetty".

Presidentinvaalien lisäksi Zimbabwessa pidettiin kaksi viikkoa sitten parlamenttivaalit. Niissä Mugaben johtama valtapuolue Zanu-PF menetti enemmistöasemansa.

Mugaben on jo ilmoitettu olevan mukana presidentinvaalien toisella kierroksella, vaikka äänestystuloksia ei ole julkistettu.

Mugabe ei lähde kriisikokoukseen

Zimbabwen radio kertoi tänään, että presidentti Mugabe ei sittenkään matkusta viikonvaihteessa eteläisen Afrikan maiden (SADC) huippukokoukseen Sambian pääkaupunkiin Lusakaan. Aiemmin Mugaben on kerrottu osallistuvan huippukokoukseen.

Tsvangirai on sanonut matkustavansa Lusakan huippukokoukseen.

Huippukokous on kutsuttu koolle keskustelemaan vaalien jälkeisen poliittisen umpikujan aukaisemisesta Zimbabwessa.

Ihmisoikeusjärjestöt ja Zimbabwen oppositio syyttävät Mugabea poliittisen väkivaltakampanjan aloittamisesta puolueen vaalitappion jälkeen.

Zimbabwe on ajautunut taloudellisen perikadon partaalle Mugaben 28-vuotisen valtakauden aikana. Inflaatioprosentti on yli 100 000 ja työttömiä 80 prosenttia.

Zimbabwen vaalilautakunta on ilmoittanut, ettei se aio julkaista presidentinvaalien tulosta ilman korkeimman oikeuden päätöstä.

Zimbabwen oppositio on vaatinut korkeinta oikeutta määräämään keskusvaalilautakuntaa julkistamaan vaalien tuloksen.

Oppositio ei suostu vaalien uusintaan

Zimbabwen oppositio on toistanut jälleen eilen, että se ei aio osallistua mahdolliseen presidentinvaalien toiseen kierrokseen.

- Emme aio osallistua toiseen kierrokseen, koska voitimme vaalit suoralta kädeltä. Emme tarvitse uusintaa, sanoi MDC-puolueen pääsihteeri Tendai Biti.

Tsvangirai syytti eilen Mugabea sotilasvallankaappauksesta ja sanoi presidentin siirtäneen sotilasosastoja ympäri maata pelotellakseen kansalaisia ennen mahdollista presidentinvaalien toista kierrosta.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on jälleen vaatinut, että Zimbabwen on julkistettava tulokset välittömästi. Bush keskusteli asiasta puhelimitse Tansanian presidentin Jakaya Kikweten kanssa.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.