Mainos

Oppositio kehottaa tottelemattomuuteen Jugoslaviassa

Jugoslavian oppositio on aloittanut viiden päivän kansalaistottelemattomuuskampanjan presidentti Slobodan Milosevicin syrjäyttämiseksi vallasta.

Vaalit eivät aiheuttaneet Jugoslaviassa mainittavia yhteenottoja.

Oppositio kehotti kansalaisia tottelemattomuuteen Jugoslavian keskusvaalilautakunnan ilmoitettua, että presidentinvaaleissa järjestetään toinen kierros 8. lokakuuta, koska kukaan ehdokas ei saanut valintaan tarvittavaa ehdotonta enemmistöä sunnuntain vaaleissa.

Oppositio syyttää hallitusta laajamittaisesta vaalivilpistä ja pitää kiinni laskelmistaan, joiden mukaan Serbian demokraattisen opposition (DOS:n) ehdokas Vojislav Kostunica voitti vaalit jo ensimmäisellä kierroksella. Opposition mukaan protestikampanjan on tarkoitus vähitellen "sulkea Jugoslavia". Se kehotti ihmisiä jäämään pois töistä, ottamaan lapsensa pois kouluista ja lähtemään kaduille.

Koululaiset ensin

Kampanja lähti virallisesti liikkeelle Belgradin keskustaan iltapäiväksi koolle kutsutusta joukkokokouksesta, mutta monet koululaiset eri puolilla maata jäivät pois koulusta jo aamulla. Opiskelijat aloittivat monin paikoin opintolakon.

Jugoslavian toiseksi suurimmassa kaupungissa Nisissä maan eteläosassa koululaiset kiertelivät koulusta

Milosevic, Slobodan

toiseen pyytämässä muita nuoria mukaan mielenosoitukseen. Kolmisentuhatta opiskelijaa ja opettajaa osoitti Nisissä miltään huutaen Miloseviciin viitaten jo tutuksi tullutta opposition iskulausetta "Gotov je" (Hän on lopussa).

Etyj vaatii tarkastusta

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) vaati tänään Jugoslavian vaalituloksen antamista kansainvälisten asiantuntijoiden tarkastettavaksi. Etyjin puheenjohtaja tarjosi järjestön apua uudelleenlaskennassa.

Milosevicin vastustajat epäilevät vaalivilppiä.

Etyj, maanosan johtava vaalitarkkailujärjestö, viittasi opposition ja keskusvaalilautakunnan tuloslaskelmien väliseen kuiluun ja sanoi, että keskusvaalilautakunnan lukuja voidaan tuskin pitää oikeina.
-Jos keskusvaalilautakunnalla ei ole mitään salattavaa, kaikki tulokset on julkaistava kaikkine yksityiskohtineen, Etyjin puheenjohtaja ja Itävallan ulkoministeri Benita Ferrero-Waldner sanoi.

Venäjä ilmoitti, ettei se aio puuttua Jugoslavian presidentinvaalien tulokseen. Venäjän ulkoministeriön tiedottaja sanoi myös, ettei Venäjä ole vielä saanut Jugoslavian oppositiojohtajien lupaamia asiakirjoja, joiden mukaan opposition ehdokas voitti vaalit jo ensimmäisellä kierroksella.

Vaalivilpin monet kasvot

Jugoslavian oppositio syytti maan keskusvaalilautakuntaa siitä, ettei se ole esittänyt äänestäjäluetteloja. Ne veisivät pohjan lautakunnan julkaisemilta virallisilta tuloksilta, joiden mukaan opposition ehdokas Vojislav Kostunica jäi täpärästi ehdottomasta enemmistöstä. Asiantuntijat kiinnittivät huomiota siihen, etteivät äänioikeutettujen määrää ja toisaalta hyväksyttyjä ääniä koskevat luvut täsmää.

Ensimmäinen kiista koskee äänioikeutettujen määrästä annettuja ristiriitaisia tietoja. Vaalipäivinä ennen äänestystä sekä tiistaina ilmoitettiin, että äänioikeutettuja oli runsaat 7,8 miljoonaa. Torstaina vastaisena yönä julkaistujen lopullisten tulosten mukaan rekisteröityjä äänioikeutettuja oli runsaat 7,2 miljoonaa.

Lautakuntaan kuuluvan opposition edustajan, Maja Vasicin kysyessä virkamiehiltä, mihin 600 000 äänioikeutettua olivat hävinneet, hänelle vastattiin, etteivät "tietyt äänestyspaikat" YK:n hallitsemassa albaanienemmistöisessä Kosovossa" "olleet auki".

-Meille näytettiin vain allekirjoittamaton paperi, jossa olevien tulosten kerrottiin tulleen Jugoslavian tilastokeskuksesta, Vasic kertoi uutistoimisto AFP:lle. Hallituksesta riippumattoman vaalitarkkailuryhmän CESID:in edustaja Marko Blagojevic piti mahdottomana, että äänestäjien määrä voisi supistua 600 000:lla kahdessa päivässä.

Liikaa äänestyslippuja


Lisää sekaannusta aiheutui tiedosta, että keskusvaalikunta oli hyväksynyt presidentinvaaleihin 7,34 miljoonaa äänestyslippua - 95 845 enemmän kuin oli eilisen tietojen mukaan äänioikeutettuja. Monia hämmästytti myös se, että presidentti Slobodan Milosevic sai lopullisissa tuloksissa lähes 75 000 ääntä vähemmän kuin aiemmin ilmoitettiin. Tähänkään ei saatu selitystä.

Oppositioliitto DOS:n edustajan Nebojsa Bakaracin mukaan opposition asiantuntijat ovat saaneet selville, että keskusvaalilautakunta oli lisännyt Milosevicin äänimäärään "noin 142 000 ääntä olemattomilta äänestyspaikoilta Kosovosta".

Toinen oppositioaktivisti, Novica Radisevljevic, kertoi nähneensä omin silmin, kuinka paikallisen vaalilautakunnan puheenjohtaja ja hänen kollegansa "täyttivät keskiviikkona iltapäivän ja myöhäisillan välisenä aikana 32500 presidentinvaalien äänestyslippua" eteläisessä Kursumlijan kaupungissa.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.