Oppositio kaipasi lakia perusopetuksen ryhmäkoosta

Opetusministerin mukaan asiantuntija-arvioissa on päädytty siihen, ettei tarkkoja määräyksiä perusopetuksen ryhmien koosta tule tehdä.

Opetusministeri Sari Sarkomaa (kok.) on joutunut eduskunnan kyselytunnilla puolustamaan linjaansa, jonka mukaan perusopetuksen opetusryhmien kokoa ei määritellä lailla. Oppositio halusi tietää, millä muulla tavoin hallitusohjelmaan kirjattu tavoite opetusryhmien pienentämisestä voidaan toteuttaa.

Jutta Urpilainen (sd.) huomautti, että Sarkomaa kannatti viime vaalikaudella esiopetuksen ryhmäkokoa koskevaa lainsäädäntöä.

Sarkomaan mukaan erilaisissa asiantuntija-arvioissa on päädytty siihen, ettei tarkkoja määräyksiä perusopetuksen ryhmien koosta tehdä. Määritellystä maksimikoosta tulisi helposti minimi.

- Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut siihen, että ikäluokkien pienenemisestä vapautuvat voimavarat suunnataan koulutuksen kehittämiseen. Vahva viesti lähtee kuntiin siitä, että ylisuuriin opetusryhmiin pitää puuttua.

Päivi Räsänen (kd.) uskoi, että lainsäädäntö auttaisi nimenomaan niitä kouluja, joissa on aivan ylisuuret ryhmät. Hyöty olisi suurempi kuin pelko sitä, että jossain nostettaisiin ryhmäkokoa lain säätämisen jälkeen sallittuun rajaan saakka.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) muistutti, että koulut ovat hyvin erikokoisia ja ikäluokkien koot kouluissa ovat erilaisia. Kovin kaavamainen ja yksiselitteinen järjestelmä voisi hänen mielestään tulla kalliiksi.

Tekijänoikeuksien siirto huolestuttaa taiteilijoita

Oppositio kantoi huolta kyselytunnilla myös hallitusneuvottelujen kirjauksesta, jonka mukaan tekijänoikeusasioiden siirto opetusministeriöstä uuteen työ- ja elinkeinoministeriöön selvitetään.

Vasemmistoliiton Claes Andersson sanoi taiteentekijöiden ja kulttuuriväen pelkäävän, että heiltä viedään mahdollisuus elää työllään, kun vastapuolella on suuria tämän työn tuloksia käyttäviä yrityksiä.

Vanhasen mukaan selvitystyö ei ennakoi, mikä päätös tulee olemaan.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) vakuutti niin ikään, ettei pelkoon ole aihetta. Hän huomautti, että nimenomaan kauppa- ja teollisuusministeriö otti päättyneellä vaalikaudella kulttuuriviennin edistämisessä vahvan roolin.

- Kiitosta on tullut niin paljon, ettei ole aina jaksanut sitä punastumatta kuunnella. Aika paljon raavas mies kestää kuitenkin.

Pekkarinenkaan ei ennakoinut lopputulosta. Myös kulttuuriministeri Stefan Wallin (r.) lupaili ennakkoluulotonta selvitystä,

SDP:n Tommy Taberman uskoi, että operaatio "sammuttaa tulen taiteilijoiden pesästä" ja jättää sinne vain kylmää tuhkaa. - Tämä on uusi Sammon ryöstö, hän maalaili.

Hallituspuolueiden kansanedustajista Mikko Alatalo (kesk.) arveli, ettei uudessa superministeriössä ole välttämättä paljonkaan kulttuurin tekijöitä ymmärtäviä ihmisiä. Hänen mukaansa suuret korporaatiot ja mediakonsernit pyrkivät kaikkialla murentamaan tekijänoikeuksia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat