Mainos

Oppositio juhli Kabulissa

Afganistanissa opposition joukot ovat vallanneet pääkaupungin Kabulin kansainvälisestä vastustuksesta huolimatta.

Taleban-liikkeen sotilaat ovat poistuneet Kabulista ja heidän kerrotaan vetäytyneen linjoiltaan myös muualla Afganistanissa. Talebanien hengellinen johtaja on kuitenkin kehottanut talebaneija jatkamaan taisteluja.

Tuhannet pohjoisen liiton sotilaat eivät kohdanneet vastarintaa saapuessaan pääkaupunkiin. He valtasivat nopeasti Kabulin keskustan kadut ja tärkeimmät hallintorakennukset.
-Täällä on kaikki kunnossa. Yhtään talebania ei ole enää täällä, sanoi opposition sisäministeri Yunis Qanuni.

Oppositio kutsui hallitusneuvotteluihin

Afganistanin oppositio on kutsunut kaikki afganistanilaisryhmät Kabuliin neuvottelemaan maan tulevasta hallituksesta. Kutsun esitti opposition ulkoministeri Abdullah Abdullah sen jälkeen kun opposition joukot olivat vallanneet pääkaupungin. Vallasta syösty Taleban-liike ei kuitenkaan saanut kutsua.

-Kutsumme tässä vaiheessa kaikki afganistanilaisryhmät Kabuliin aloittamaan neuvonpidon maan tulevaisuudesta, Abdullah sanoi.-Kaikki muut paitsi Talebanin. Ulkoministeri pyysi myös YK:ta lähettämään omat edustajansa Kabuliin vauhdittamaan hallitusneuvotteluja ja rauhanhierontaa.


Vahvistamattomien tietojen mukaan opposition joukot ovat edenneet myös eteläisessä Afganistanissa ja

vallanneet lentokentän Kandaharin liepeillä. Lisäksi ooposition hallussa on viisi maakuntaa tärkeän jalalabadin kaupungin ympäristöstä.

Oppositio on luvannut perustaa neuvoston valmistelemaan väliaikaista hallintoa maahan. Opposition joukkojen johtoporras sanoo ettei kabuliin tunkeutuminen ole merkki uudesta "diktatuurista" tai aikeista perustaa hallitus.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on kutsunut Afganistanin eri väestöryhmien edustajat pohtimaan maan tulevaa hallintoa, kertoi YK:n Afganistanin-erikoisedustaja Lakhdar Brahimi YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa.

Musiikkia

Kabulin radiossa on soitettu musiikkia ensimmäisen kerran viiteen vuoteen. Musiikkia kuultiin ohjelmissa, joita on esitetty sen jälkeen kun Kabulin hallinnan kerrotaan siirtyneen oppositiolle.

Vallatussa Kabulin radiossa kuultiin ensin Koraanin säkeitä, ja ennen kuin vuorossa olivat virallisemmat ilmoitukset, Kabulin radiossa esiintyi suosittu, maanpaossa oleva afgaanilaulaja Farhad Darya.

Väkivaltaisuuksia?


Yli sata Taleban-liikkeen sotilasta on tapettu pohjoisessa Mazar-i-Sharifissa sen jälkeen kun opposition joukot valtasivat kaupungin perjantaina, kertoi YK:n edustaja Stephanie Bunker Islamabadissa.

Bunkerin mukaan eri lähteistä saadut tiedot viittasivat siihen, että nuoret sotilaat oli tapettu lauantaina koulurakennuksessa, jossa he piileskelivät vallan vaihduttua kaupungissa. Hän ei osannut sanoa, millä tavalla nuoret miehet oli tapettu.
-Ainoa, mitä tiedän, on etteivät he kuolleet taisteluissa, Bunker sanoi. Kansainvälinen yhteisö on jo usean päivän ajan pelännyt väkivaltaisten kostoiskujen puhkeamista opposition
valtaamilla olueilla.

Bush tyytyväinen

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on tyytyväinen Afganistanin sodan kulkuun, kertoi Valkoisen talon tiedottaja Ari Fleischer tiistaina. Pohjoinen liitto valloitti Kabulin tiistain vastaisena yönä. Bush kehotti pohjoista liittoa luomaan ihmisoikeuksia kunnioittavan ilmapiirin.
-Sodan tavoite on voittaa al-Qaeda ja tuhota Taleban-liike, joka suojelee terroristeja. Tuota tavoitetta ollaan saavuttamassa, jatkoi Fleischer.

Euroopan unionin komission ulkosuhteiden tiedottaja Gunnar Wiegard sanoi tänään Brysselissä, että Afganistaniin on mahdollisimman nopeasti saatava aikaan poliittisesti vakaa tilanne ja pyrittävä muodostamaan laajapohjainen hallitus heti kun talebanit on syrjäytetty. Mutta hän painotti, että sen on tapahduttava YK:n johdolla.

-Mahdollisuudet muodostaa Afganistaniin laajapohjainen hallitus on nyt selvitettävä. Päivä, jona talebanit ovat

YK

Afganistanissa historiaa, on yhä lähempänä, Wiegard arveli. Hän sanoi pohjoisen liiton etenemisen ja Talebanin joukkojen perääntymisen myös auttavan EU:ta saamaan humanitaarisen apunsa paremmin perille sitä tarvitseville.

Paras tapa jakaa apua on maateitse, ja se onnistuu yhä paremmin sitä mukaa kun talebanien joukot vetäytyvät. Avun jakamisessa on ollut suurimpana ongelmana avustusjärjestöjen turvallisuus, jota ei ole voitu rintaman yllättävien liikkeiden takia kaikissa tilanteissa taata.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Kymmenen uutiset 13.11.2001)

Terrorismiongelman ratkaisuun on Afganistanissa vielä pitkä matka. Taatakseen sen, ettei terrorismi pesiydy maahan, on Afganistaniin kyettävä löytämään myös poliittinen ratkaisu.

(Kymmenen uutiset 13.11.2001)

Afganistanin tulevan hallituksen kokoamisen vaikeuksia arvioi islamintutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila.

(Kymmenen uutiset 13.11.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.