Mainos

Oppositio jatkoi budjettilinjausten ruotimista

Oppositiopuolueet jatkoivat hallituksen äskeisen kehyspäätöksen eli budjettilinjausten arvostelua eduskunnan kyselytunnilla.

Arvostelijoiden mielestä hallitus on epäonnistunut tärkeimmässä tavoitteessaan, kun työpaikkojen määrä on vähentynyt 30 000:lla, vaikka niitä pitäisi tulla vaalikauden aikana lisää 100 000.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes tivasi, missä ovat tulokset hallituksen jo tekemistä veronalennuksista, kun työpaikkoja ainakaan ei ole tullut lisää, vaan päinvastoin niiden määrä on vähentynyt.
-Veropolitiikka on tähän asti ollut ainoa rakenteellinen keino, jolla hallitus on käynyt talousongelmien kimppuun. Jos veronalennukset eivät auta, pitäisikö kokeilla toisenlaista elvytyspolitiikkaa, hän vaati.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki oli täysin eri linjalla. Hänen mukaansa veronalennukset ovat toimineet, ostovoiman kasvu on näkynyt työpaikkoina kotimarkkinoilla ja palveluissa.

Kokoomus kaipaa lisää veroalennuksia

Kokoomuksen puheenjohtaja Ville Itälä oli yhtä pettynyt hallituksen linjauksiin, mutta toisin kuin Siimes hän kaipasi lisää veroratkaisuja, erityisesti työnantajamaksujen alennuksia.

Kalliomäki heitti takaisin, että kokoomus vain haluaisi heittää hulvattomasti peliin isoja veronkevennyksiä piittaamatta valtiontalouden vakaudesta ja siitä, mitä työmarkkinoilla jatkossa tapahtuu. Ministeri näki asian niin, että kokoomuksen tyytymättömyys todistaa hallituksen olevan oikealla linjalla.

Kun Itälän mielestä hallitukselta oli lupa odottaa enemmän konkreettisia päätöksiä, Kalliomäki vastasi, että kehysriihessä käytiin läpi ennen muuta hallituksen talouspolitiikan linjaa.

Vihreätkin hiillostivat työllisyydellä

Vihreiden Tuija Brax muisteli, miten työministeri Tarja Filatov oli hallituksen aloittaessa sanonut "hyvin kauaskantoisesti", ettei hallituksen päättämillä keinoilla luoda tavoitteeksi otettua sataa tuhatta uutta työpaikkaa.

-Nyt näyttää, että hän todella osui oikeaan ja ollaan väärässä suunnassa. Missä menee kipuraja, voiko tämä kehitys jatkua, Brax kyseli.

Ministeri ei lähtenyt muistelemaan vanhoja puheitaan. Filatovin silmissä hallitus on huolimatta työpaikkojen määrän vähentymisestä onnistunut, koska työttömyys ei ole Suomessa kääntynyt nousuun, vaikka niin on tapahtunut lähes koko Euroopassa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.