Oppositio höykytti hallitusta vammaispalvelujen kilpailuttamisesta – "En usko, että kukaan meistä suostuisi tällaiseen"

Hallituksen mukaan kunnissa ei osata käyttää hankintalakia.

Oppositio haastoi hallituksen vammaispalvelujen kilpailuttamisesta torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja kristillisdemokraattien edustajat penäsivät hallitukselta toimia, jolla kilpailuttamisen epäinhimilliseksi koetut seuraukset pystyttäisiin välttämään.

Opposition edustajat muistuttivat, että kilpailutus aiheuttaa vammaisten ja muistisairaiden elämään levottomuutta ja epävakautta, joka saattaa merkittävästi heikentää heidän vointiaan.

– Pahimmillaan vammainen ihminen kohtaa jopa kahden vuoden välein kilpailutuksen takia uudet hoitajat ja uuden asuinympäristön, vain siis siksi, että me, ei-vammaiset ihmiset, sanomme, että hankintalaki määrää niin, Kristiina Salonen (sd.) sanoi.

– Miltä meistä tuntuisi, jos meille sanottaisiin, että nyt on pakko muuttaa, kun asuminen on muualla halvempaa? En usko, että kukaan meistä suostuisi tällaiseen. Miksi vammaisten ja muistisairaiden kohdalla tämä on edelleen mahdollista, vaikka heidän kohdallaan seuraukset voivat olla erittäin dramaattisia, Merja Mäkisalo-Ropponen (sd.) kysyi.

Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekosen mielestä Suomi rikkoo palvelujen kilpailuttamisella kansainvälistä vammaisten oikeuksia koskevaa sopimusta ja omia perusarvojaan.

Kristillisten Sari Essayah puolestaan sanoi Suomen olevan matkalla kohti huutolaisaikaa, jos palveluiden kilpailutuksessa kriteerinä on ainoastaan raha.

Rautalankaohjeet kunnille

Hallituksen ministerit puolustelivat hankintalakia ja viittaisivat kuntien heikkoon osaamiseen siihen liittyen.

– On hyvä muistaa, että tämä laki on aivan tuore. Minulle on muodostunut sellainen käsitys, että suomalaisissa kunnissa ei ole vielä sisäistetty sitä, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoi.

– Kuntien käytännöissä on selvästikin eroja, ja joka paikassa tätä (kilpailuttamista) ei tehdä parhaalla mahdollisella tavalla, pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi.

Työministeri Jari Lindström (sin.) kertoi antaneensa virkakoneistolleen määräyksen, että kaikille kunnille laitetaan "rautalankaohjeistus" hankintalain käytöstä.

Sipilä lupaili sote-uudistuksen tuovan osaltaan parannuksen tilanteeseen, sillä sen myötä tuleva henkilökohtainen budjetointi antaa ihmisille paremmat mahdollisuudet päättää heitä koskevien sote-rahojen käytöstä.

Kansalaisaloite eduskuntaan

Vammaispalveluiden kilpailuttaminen on ajankohtainen aihe, sillä keskiviikkona kerrottiin, että vammaisten oikeuksien puolesta perustettu kansalaisaloite on kerännyt yli 50 000 kannatusilmoitusta ja etenee näin ollen eduskunnan käsiteltäväksi.

Ei myytävänä! -kansalaisaloite esittää vammaisten ihmisten välttämättömän avun ja tuen rajaamista hankintalain ulkopuolelle.

Aloitteen alulle panneiden vammaisjärjestöjen mukaan palveluiden kilpailuttaminen rikkoo YK:n yleissopimusta vammaisten henkilöiden oikeuksista, koska he eivät voi vaikuttaa itseään koskeviin kilpailuttamispäätöksiin. 

Lue myös:

    Uusimmat